Vintage fishing

10. maalis, 2022

Aika vakuuttava kuva kalastusvälinetehtailijasta Herman Renforsista. Hienosti istuva puku ja pystykauluspaita. Otettu aikoinaan Oulussa.

Herman Renfors osallistui lukuisiin maaimannäyttelyihin erilaisilla kalastusvälineillä. Kajaanin tehdas palkittin uistimistaan, perhoistaan, kivituotteistaan ja turkiksistaan. Palkinnon perhoista sai hänen sisarukset. Suuri oli uistinmalliston uistimien määrä ja tietysi lukuisia kokoja.

#hermanrenfors #kalastusvälinetehtailija #antiikkiuistin #uistin #vintagefiske #sportfiske #lustfiske #urheilukalastus #perho #oulu #palkittiin #maailmannäyttely #kivituote #turkistuote #kalastusantiikki

Kuva museovirasto.

8. maalis, 2022

Puukalan mallisen uistimen teon aloitti  Pflueger vuonna 1925 nimellä PAL-O- Mine. Tehdas teki tuotetta kahdessa koossa 3-1/2" ja 4-1/4". Pienempi koko näki päivänvalon 1932. Suomessa puukalan mallisella uistimella on ollut useita tekijöitä, kuten Karhu, Lausamo ja Kuusamon puukala. Kuvassa Kuusaman alkuaikojen puukalalla on lasisilmät.

Puukala on erittäin tehokas uistin varsinkin kylmän veden aikaan. Se toimii hyvin hitaasti uitettuna käsialavieheenä. Se on aikonaan pelastanut monet saariston kalareissut. Monesti siitä tulee uppoava, kun viehe saa tarpeeksi kalaosumia. Monesti väri ovat jo lähteneet puukalasta, mutta silti uistin yhä kalastaa.

#puukala #pflueger #karhu #karhuistin #palomine #pfleugerpalomine #käsialaviehe #vintagefiske #vintagefishing #oldfishinglures #kuusamo #kuusamonpuukala #uistin #sportfiske ##lustfiske #urheilukalastus #saaristo #saaristonkalareisssut #lausamo #vaappu

 

8. maalis, 2022

Glimmy-uistimesta kirjoitti ruotsalainen eräkirjailija Hans Lidman. Hän käytti uistinta, niin turskalle, hauelle ja taimenelle. Tuohon aikaan ei ollut niin paljon erilaisia uistimia. Tuskin kukaan eää käyttäisi tuota uistinta turskalle. Kyllähän sillä varmasti turskankin saisi nykypäivänäkin, mutta parempiakin kuitenkin markkinoilla on. Nykykykalastajalla vosi mennä hermot ainakin syvältä turskaa kalastaessa. Pari kertaa olen itse sitonut kyseisen uistimen siimani päähän. Ei hirveästi saalishavaintoja ole vielä ollut.

Abu Glimmy näyttää hyvältä keräilysarjana. Joitakin Glimmyn protovärejä en ole koskaan nähnyt. Huippuharvinainen T taimenvärikin pitäisi olla joskus koevärinä tehty.

#glimmy #vintagefiske #sportfiske #lustfiske #taimen #turska #hauki #hanslidman  #nappinorr #siimanpäähän #saalishavainto #saalista #uistin #urheilukalastus #abudragen "abuglimmy #sportfishing

24. helmi, 2022

Oi sitä aikaa, kun Rapala-vaaput valmistettiin kaikki Suomessa. Nykyisin ei taida montaa vaappua valmistua Vääksyssä.

Olisi mielenkiintoista tietää joutuuko Rapala nyt länsimaiden pakotelistalle, kun Venäjä on hyökännyt Ukrainaan. Osa Rapala vaapuista valmisteteaan Helylän kylässä lähellä Sortavalaa Venäjälle. Helsingin sanomien artikkelin 20.5.2007 mukaan Helylän kokonpanotoiminto valmisti tuolloin 65000 Rapala-vaappua päivässä. Sitä en tiedä onko valmistus kuinka paljon laajentunut noista ajoista.

#rapala #ukraina #venäjä #helylä #sortavala #vaappu #uistin #antiquelure #vintagefishing #vintagefishinglure #wobbler #fishingwobbler #helsinginsanomat #pakotelista #rapalavaappu #rapalauistin #vintagefiske #sportfiske #sportfishing #rapalafishing #urheiluklastus #rapalauistin #uistin #rapalafiske #wmc #vääksy 

21. tammi, 2022

Toby on yhä yksi Abu Garcian suosituimpia uistimia. Varsinkin Englannissa se on yhä yksi kaikista myydyimmistä uistimista. Tosin Englannissa uistintarjonta ei ole kovin monipuolinen.

Muistan aikoinaan, kun tuli vietyä Tobyja ekan kerran Tenolle mukanaan. Soutaja katsoi niitä tuhahtaen ja eihän ne siiman päähän päätyneet. Eihän se tietysti mikään soutuviehe lohelle ole ainakaan, hitaasti virtaavilla suvannoille. En kyllä ole itse saanut usitimella kovinkaan monta kalaa, tosin en ole sitä paljon käyttänytkään.

Kuvassa Tobyn protomalleja, mitkä ei löydy mistään Nyt Nappaa luoetteloista.

#toby #uistin #viehe #lusikkauistin #abugarcia #englanti #teno #soutaja #lohi #tenonlohi #nytnappaa #catalogue #luettelo #vintagefishing #abu #urheilukalastus #sportfiske #vintagefiske #lustfiske #uistintarjonta #muonipuolinen #protomalli #heittouistin