Vintage fishing

28. kesä, 2019

Kuvassa on rasiallinen lohiperhoja vuodelta 1968. Isän niskakarvat olivat pystyssä ja verenpaine kohosi, kun tenolainen soutaja Jooseppi Pieki käski niitä tuomaan Tenolle mukana. Ilman niitä ei olisi ollut menemistä. Ne olivat nimittäin vähän kalliimpia silloin, kun mitä lohiperhot nykyään. Yksi Hardyn tai Erkki Vaalaman lohiperho maksoi sellaiset 15 euroa Schröderilla, senaikaisia markkoja. Se oli helvetin paljon rahaa se. Tosin perhosulkien tuontiin piti tuolloin anoa Suomen pankin lupa. Ne oli kovia aikoja, mutta kuitenkin rahalla sai kalaa ja perunaa paljon halvemmalla. 

Nykyisin perhon ja uistimen suhde on nurinkurinen. Halvatun hyvän sitojan karvasiipinen lohiperho maksaa 10-15 euroa. Niistäkin porukka kitissee kuin pikkulapset. Kaikki pitäisi olla ilmaista ja tekijälle ei pitäisi jäädä mitään. Se on nykyajan meininkiä. Kuitenkin hyvästä puukalasta eli vaapusta maksetaan helposti 100-300. Suhde on todella pahasti väärä. Kuitenkin perhot herättävät aina nostalgisia muistoja.

"puukala #vaappu #lohiperho #teno #tenojoki #tenonsoutaja #jooseppipieski #suomenpankki 3tuontilupa #perhosulat #shcröder #kalastusliike #erkkivaalama #markka 

27. kesä, 2019

Minulle lempikela lohihommissa on vanha 70-luvun suorapäätyinen Ambassadeur 7000. Se on varmatoiminen ja ne eivät maksa nykyään paljoakaan. Kiinassa tehty uusiomalli maksaa kaupassa enemmän kuin vanha huutokaupoissa, mikä on aika nurinkurista. Kokemusta on nistäkin. Uduet vikisevät jo ensimmäisestä viikosta lähien, kun vanhat eivä vikise laisinkaan. Kyllä työllä ja työllä on vaan eroa.

#vintagefishing #vintage #ambassadeur7000 3uusiomalli #kiinalainen #abusvängsta #abuambassadeur #työ

 

26. kesä, 2019

Tutkin Napp och Nyttista vuoden 1958 uuttuuksia. Kaksi lippauistinta ja yksi kela. Kela oli Abu 999 ja lippauistimet Abu Sonette, sekä Abu Roulette. En tiedä käytinkö lapsuudessa Abu Roulette uistinta, mutta ainakin Abu Sonette oli ihan nuoruuden perusuistimia. Sillä tuli hyvin haukia kaislikon vierestä, mitkä laittoivat löysän lasikuituvavan tiukasti mutkalle. Hyväkuntoisia Abu Sonette lippoja saa halvemalla, kun kaupassa myytävät Kiinassa tehdyt uudet Abun lipat. Eli kumpia kannattaa mielestäsi käyttää ja ostaa?

#abu #abusvängsta #abusonette #aburoulette #abunuistimet #abu999 #vintageuistimet #vintagekela #perusuistin #lippauistin #lasikuituvapa #hauki #haukiakaislikosta #nuoruus #hyväkunoinen 

25. kesä, 2019

Tuossa on vanha valokuva, jossa on hyvää ja huonoa. Huonoa on kalojen määrä. Tuo tyyli on jo vaan niin vanhanaikaista. Huonoa on myös kuvan pieni epätarkkuus. Hyvää on kuitenkin tunnelma. Vapana ruotsalainen Victoryn kauhea lötkö lasikuituvapa ja Abu Matic 180 umpikela. Kela oli kyllä mahtava peli. Olisikohan tullut jostain vanhana, en ainakaan muista sitä uutena saaneeni. Tuo vene oli kyllä aivan mahtava. Hyvät airotkin, joilla oli hyvä ja kevyt soutaa. Nykyiset airot on ihan kauheita, kun niissä ei ole valinnanvaraa. Myös vene oli mahtava. Kunpa saisin tuollaisen puuveneen vielä joskus omaan käyttöön. Oi niitä hienoja aikoja!

#nostalgia #abumatic #victory #ruotsalainen #vapa #lasikuituvapa #kala #puuvene #ruotsalainenvapa #airot #huonotairot #kevyetairot #soutuvene #mustavalkoinen #valokuva #mustavalkoinenvalokuva #oiniitäaikoja #vintagefishing #vanhatkalastusvälineet

24. kesä, 2019

Omassa kalastuksessani vintage-viehe Abu Hi-lo kuuluu suuriin klassikoihin. Sillä on tullut saatua eniten saalista aikoinaan Ahvenanmaalla. Se on yksi kolmesta parhaimmasta vieheestäni. Esikuvanahan on ollut tietysti muoviset Heddonin Vamp ja River Runt vieheet. Kuitenkin Abu- Hi-Lon erikoisuus on säädettävä leukalappu, jolla uistinta voi käyttää eri syvyyksillä. Aikoinaan itse käytin toiseksi ylintä säätömomenttia. Ahvenanmaalla toimi ylivoimaisesti parhaiten sininen BGL väri. Uistin antoi tajuttomasti 5-6 kg haukea. Samanlaista saalisvarmuutta Ahvenanmaalta enää tuskin löytää. Usein kalastus piti kokonaan lopettaa parin päivän jälkeen.

Abu Hi-Lo on hyvin yleinen uistin Suomessa. Tavaraa on paljon liikkeellä eri kuolipesissä, koska uistin tuli markkinoille jo 1955. Sitä käytettiin aikoinaan lähes kaikille kalalajeille. Harvinaisin väri on puna-valkoinen luurankovärissä. Siis huom. puna.valkoinen luurankovärillä, ei siis perus punavalkoinen. Itse en uistinta ole livenä koskaan nähnyt, mutta ainakin yksi sellainen on Suomessa. Muita harvinaisuuksia ovat ruudulliset protomallit, joita on ollut kultaisena ja harmaana. Katalogiväreistä Suomessa vähiten liikkeellä on värejä XRS, XBW ja XBG. Ehdottomasti Suomessa vanhoissa Abu Hi-Loissa on värejä M, T ja D.

Olen saanut Abu Hi-Lolla kaloja vetämällä, soutamalla ja heittämällä. Taas juhannuksena oli mukava uittaa Ruotsissa tehtyä Abu Hi-Lo vaappua. Vähän käsialaa antamalla uistimeen saa erilaisia uintiliikkeitä. Perusuintihan Hi-Lossa on mukavan leppoisaa lönkyttelevää. Aurinkoisessa kelissä metallinen uintilappu mukavasti välkähtää ja aiheuttaa lisähuomiota. Abu Hi-Lo tuo paljon mukavia muistoja mieleen.

#abuhilo #uistin #abusvängsta #nytnappaa #vaappu #ahvenanmaa #heittokalastus #vetouistelu #soutukalastus #nostalgiavieheet #vintagevieheet #vintageuistimet #vintagevaaput #muistot