Suomalaista kulttuuria

13. touko, 2022

Suomen vanhat majakat ovat tärkeitä kulttuurikohteita. Niissä huokuu saaristolaisromantiikka. Risteilyt majakoille työllistävät myös runsaasti saaristolaisia. Vierailevat turistit luovat mysös suojaa hautoville linnuille. Ilman ihmisiä haahkaemot ovat helppoa saalista merikotkille.

Oli aika jolloin majakat rapistuivat, mutta nyt ne ovat kokeneet uuden tulemisen. Myös itse yrittää joka kesä tehdä pari vierailua majakoille. Siellä voi rentoutua ja jopa yöpyä. Illat ja aamut ovat mahtavia majakkasaarilla ja silloin kannattaa olla likkeellä kameran kanssa.

#majakka #majakkasaari #haahkat #haakaemot #merikotka #saaristolaiset #yöpyminenmajakalla #kamera #kamerankanssa 

 

12. huhti, 2022

Moderna museossa Tukholmassa oli myynnissä hauskat Oivan Toikan suunnittgelemat Fiskarsin saksikuviot. En ole vastaavia nähnyt Suomessa myynnissä, joten pitihän ne ostaa matkaan. Aika monet Fiskarsin sakset on jo kotona, mutta ainahan niitä voi ostaa hiukan lisää. Arki ei saa olla turhan väritöntä.

#fiskars #sakset #oivatoikka  #tukholma #arki #väritöntä #saksikuviot #modernastockholm #modernamuseum

4. maalis, 2022

Museoiden pitää varmaankin alkaa tekemään kohta turvasuunnitelmia sodan takia, sillä viime viikot ovat olleet sen verran epävakaita. En tiedä mihin Ateneumin kansallisaarteet lähtisivät sodan sattuessa.Tuskin pelkäästään Orimattilan varasto riittäisi.

Toisen maailmasodan aikaan tilanne oli päällä taidealalla. Pariisissa Louvren taideaarteet siirrettiin maaseudulle turvaan luostareihin ja muihin paikkoihin natseilta. Taulun nimeä ei kirjoitettu pakkausten päälle. Niissä oli vain erivärisiä palloja kertomaan teoksen arvosta. Mona Lisa sai kolme punaista palloa, joka keroi, että kysymys oli maailman aarteesta. Yksityisten ja juutalaisten taideaarteista natsit veivät yli 30%. Saksassa natsit polttivat ja myivät rappiotaidetta, mikä ei yhtynyt heidän silloisiin taidekäsityksiiin.

Pommituksissa tuhoutuu korvaamattomia taideaarteita, varsinkin juutalaisten yksityisistä kokoelmista. Ukrainassa on Kiovassa monta Unescon maailmanperintökohdetta. Maailma itkee, jos ne tuhotaan. Tietysti ensimmäisen pitää kuitenkin pelastaa naiset ja lapset. Sota on niin turhaa resurssien hukkaamista ja elämän halveksuntaa.

#taideaarteet #kansallisaarteet #ateneum #sota #ukraina #unesco #unesconmaailmanperintökohteet #venäjä #taideala #orimattila #varasto #saksa #louvre #natsit #rappiotaide #toinenmaailmansota #kiova #naiset #lapset #elämänhalveksuntaa #yksityisetkokoelmat #juutalaistenkokoelmat #juutalaiset

21. tammi, 2022

Puutyöt on haukskaa näpertelyä. Myös näpertely on tärkeää kulttuuria, vaikka sitä ei meidän maassa tarpeeksi arvosteta. Puutyöt on myös tärkeää mielenterveystyötä. Miten paljon ihmiset olisivatkaan onneliisempia, jos he tekisivät puutöitä.

Aikoinaan höyläpenkki löytyi useasta kodista, mutta nykyisin se on jo harvinaisuus. Miten mukava oli mennä höyläpenkin luo väsäämään jotakin. Myös pienenä itse turasin kaikkea höyläpenkin luona. Ne eivät kyllä olleet mestariluomuksia.

Miteä sitten väsäisin puusta? Kuvassa maalaan pätäkkä vaappuja käsin. Keväällä pitäisi koittaa ahvenvaappujen tekoa. Aterimet, kuksat, tuolit, naulakot, pöydät, kaaveet, kelkat, lipastot, jokiveneet, puulelut ja linnunpöntöt saisi tehtyä puusta. Puuesineissä on sydäntä ja luonnetta massatuotteita enemmän ja ne ovat ekologisia. Ne kestävät myös hyvin aikaa. Nykyisin työ on helpompaa, koska on tarjolla lukuisa joukko tehokkaita puutyökaluja. Niissä kannattaa aina hankkia laatua.

#puutyö #höyläpenkki #näpertelyä #kuksa #jokivene #puulelu #kaave #tuoli #ohjainkelkka #ahvenvaappu #pätäkkä #sydäntä #ekologinen #maalaaminen #mielenterveystyötä #puu #puuesine #puutyökalu #työkalu #aterimet #tuoli #naulakko #kelkka #mestariluomus

8. joulu, 2021

Kyllä suomalaiset klassikkohuonekalut ja valaisimet on vaan niin ajattomia design-esineitä. Näitä Alvar Aallon huonekaluja ja valaisimia on mukava katsoa. Ajattomia ja kestävät todella hyvin käyttöä. Kuvassa aallon tuotantoa hotelli Helkassa.

#hotellihelka #hotelli #alvaraalto #design #muotoilu #ajaton #kestävätkäyttö #grapffiti #purkutaide #art #purkutaidehelka