20. maalis, 2013

Kalastuspolitiikka

Matkailun edistämiskeskus esitti vuosia sitten tavoitteen, jonka mukaan Suomen pitäisi tulevaisuudessa olla Euroopan johtava kalastusmatkailumaa. Tavoite oli aivan käsittämätöntä utopiaa ja tietämättömyyttä. Suomen on aivan mahdotonta ohittaa edes yhtä Pohjoismaata asiassa. Meillä ei ole perinteitä, halua, eikä taitoa asiassa.

 

Kyllä Suomessa vettä on riittänyt. Järkeä ei kovinkaan paljon. Tuhansien järvien maassa ei ole osattu koskaan hoitaa kalavesiä. Ei sinne päinkään. Miksi siis turisti tulisi kalastamaan Suomeen?

Kalastusta voi harrastaa muun matkan ohella. Omaa matkaa kuitenkaan ei kannata kalastuksen takia tehdä.

 

Vuosia meillä on urheilukalastuksen esteenä ollut kolmen ämmän ja ruma kuin perkeleen moniavioliitto. Se on estänyt kalavesiemme järjellisen kehityksen. Oli sitten kysymyksessä saimaan nieriä, vaelluslohi tai kuhan alamitan kasvattaminen. Aina tutkijoiden järkevätkin lausunnot , joilla on myös tutkimuspohjaa torpataan ja palataan vanhoilliseen kalastuspolitiikkaan, joka takaa mahdollisimman huonon lopputuloksen.

 

Kuolimojärvellä Savitaipaleella tehtiin päätäs 23.2.2013, jonka mukaan kielletään kaikki kalastus Isoselällä perustettavassa rahoituspiirissä, joka on voimassa 1.1.2013-31.12.2015 pois lukien ammattikalastus tietyin ehdoin. Päätöksellä haluttiin suojella Savitaipaleen Kuolimojärvellä olevaa

Suomen uhanalaisinta kalalajia Saimaan nieriää. Lisääntymiskykyisten yksilöiden määrä on enää 50 kpl. Eli kaikki muu kielletään, paitsi se tehokkain kalastusmuoto. Troolissa pussin perässä kuolee alamittaiset saimaan nieriät, järvilohet ja järvitaimenet. Eikö järjettömyydellä ole omantunnon ääntä?

 

Tutkijoiden mukaan lohen sekakalastus avomerellä ja rannikolla pitäisi kieltää. Lohen pitäisi antaa nousta jokeen. Tämä taas ei käy lohityöryhmän puheenjohtajalle. Dioksiinilohi pitäisi tappaa merellä, ettei jokiin pääsisi nousemaan lohta. Syötetään dioksiidilohi tietämättömille kuluttajille.

Joessa lohi tuottaisi vain paljon enemmän, huomattavasti enemmän.

 

Tukija Hannu Lehtonen ehdotti verkon solmuvälin kasvattamista meressä, jotta kuhat ehtisivät kasvamaan  maassamme isommiksi. Näin ne ehtisivät ainakin kerran kutea ennen niiden pois pyydystämistä. Tämäkin torpattiin alas, sillä tämä ei kuulemma vaikuta kuhan kasvuun. Ei tietystikään, vaikka Ruotsissa on havaittu aivan päinvastaista. Ruotsissa myös verkkojen määrää ja silmäväliä valvotaan, toisin kuin Suomessa. Ruotsissa verkkojen maximi määrä on monissa järvissä 2 kpl ja silmäväli 60 mm.

 

Suurimassa osassa Suomen voimalapadoissa ei ole kalaportaita. Niissäkin missä ne ovat, niin valtio ei osaomistajana juoksuta portaissa tarpeeksi vettä. Kalat polot hakkaavat päättään sementtiin. Myös ihmisten pitäisi hakata päätään seinään. Ollaan me sen verran kovakalloista kansaa.

 

Suomessa myydään pienisilmäisiä verkkoja kuluttajille kaupoissa. Niillä taataan, etteivät kalakannat kehity. Siikaa kalastetaan 27-35 mm verkoilla, vaikka minimi silmäkoko meressä pitäisi olla 55 mm tai 60 mm. Taimenen ja kuhan poikaset kuolevat muikkuverkkoihin. Meressä siikaverkoilla pyydystetään taimenet pienikokoisina pois.

 

Suojelluilla kalateillä, missä kalapyydysten käyttö on kiellettyä saa käyttää hoitorysiä. Kalat lukevat hoitorysän ulkopuolella, ettei sisälle saa mennä. Kuitenkin lopputulos on jotain avain muuta. Luultavasti hoitokalastuksesta maksetaan vielä extraa kalastajille.

 

Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkälle. Eikö meidän olisi aika yhdessä todeta, ettei Suomesta tule

kalastusmatkailun mallimaata. Ei nyt, ei huomenna eikä tulevaisuudessa.

 

Päättäjät pitäisi viedä Ruotsin suurille järville ja Norjan lohijoille. Näyttää selkokielellä, mitä hyvät kalavedet merkitsevät. Saalista ja tuloa yrittäjille. Miten paljon Suomesta valuu urheilukalastus rahaa joka vuosi ulkomaille. Tämä on helppo todeta suomalaisista rekisterikilvistä, jotka täyttävät mökkikylien parkkipaikat Ruotsissa ja Norjassa. Siellä ei kukaan kalasta verkoilla. Järkevällä politiikalla sekin raha pidettäisiin rajojemme sisäpuolella. Valitettavasi järkipuhe ei taida Suomessa auttaa. Ei sitten millään. Ei ymmärretä miten suurta liiketoimintaa urheilukalastus on maailmalla. Meille riittää Suomessa impivaaralainen kalastuspolitiikka. Tänään ja huomenna.