18. huhti, 2013

Kemi

Huomenna matka jatkuu kohti Kemiä. Meitä lähtee 8 ihmistä tila-autolla kohti  Keminmaata. Netti jää kotiin hoitajan kanssa.

 

Lauantaina on huutokauppa ja sunnuntaina on vieheseminaari. Välissä kevyttä iltaohjelmaa. Vieheseminaarissa tavataan taas vanhoja paikallisia Kemijoen viehenikkareita. Saadaan uutta tietoa oululaisista urheilukalastajista Tornionjoella. Nähdään mielenkiintoinen kirja, jota on tehty vain yksi kappale. Tavataan tuttuja ja opitaan uutta. Koitetaan imeä kaikki historiallinen tieto sisään.

 

Huutokaupassa on todella mielenkiintoista tavaraa. Olisi loistavia museokohteita, jos Suomessa olisi kunnollinen urheilukalastusmuseo. Sopisivat ne myös Folk Art museoon, pienesinemuseoon tai keräilymuseoonkin. Kuitenkaan mitään näistä ei löydy Suomesta. Sääli sillä esineet on tehty olemaan esillä. Tarvittaisiin vanhan ajan patruunoita, eikä näitä nykyajan nousukkaita, jotka eivät ymmärrä kulttuurista mitään.

 

Huutokaupassa on paljon hyviä kohteita, jotka pitää valitettavasti jättää väliin. Sääli, ettei pollella ole enempää kauroja. Sääli, etteivät nuo esineet pysty kertomaan tarinaansa. Siinä liikuttaisiin läpi koko itsenäisyyden ajan ja kurkistettaisiin myös 1800-luvulle. Vanha-aika ja moderni yhteiskunta kilpailevat huutajien sieluista. On mielenkiintoista nähdä kumman aikakauden tuotteet myyvät paremmin. Minä veikkaan jälkimmäistä. Onneksi saan olla viikonloppuna mukana tässä hienossa Wanhat Wehkeet ja Wieheet ry:n järjestämässä tilaisuudessa. Näitä pitäisi olla useammin.