24. huhti, 2013

Folk Art

Kansantaide ja sen keräily on ollut kovassa kasvussa viime vuosina keräilijöiden keskuudessa. Kuitenkaan kovinkaan monella ei ole tiedossa, mitkä esineet lasketaan kansantaiteeksi. Korkeimmalla hierarkiassa ovat kaaveet eli houkutuslinnut. Muita tunnettuja keräilykohteita ovat ryijyt, tekstiilityöt, maalaustaide, saviastiat, kävelykepit, eläimet. keinuhevoset, puu-ukot, puuhevoset, houkutuskalat, pätäkät, lohilusikat, nirhat, rukinlavat, täkänät, työkalut, puukot vaivaisukot, puhdetyöt, kuvankehykset, laivojen keulakoristeet, puiset pienoislaivat, ja matka-arkut.

 

Vaikka monet "ns. tietävät" hyljeksivät näitä esineitä, niin näiden esineiden arvostus nousee jatkuvasti. Enää niitä ei kannata jättää ulkosalle tai lintallaan oleviin hatariin pihavajoihin ruostumaan ja pilaantumaan. Vaikka suurin osa niistä on rakennettu lämmöllä ja sydämellä, niin joku raja näiden ajattomien esineiden kestollakin on. Joskus muutama vuosi ulkosalla voi parantaa niiden patinaa, mutta liika on aina liikaa. Niinpä on aika siirtää hienot kansanomaiset esineet sisätiloihin.

 

Mielestäni paras luettelo Folk Art esineistä on Guyette & Schmidt huutokauppatalon huutoluettelo. Tuo luettelo on rakennettu suurella lämmöllä. Sisällä on tietoa tekijöistä heidän työpajoistaan, taustoistaan ja historiasta. Perinnetietoa on kerätty kymmeniä vuosia. Kuvat kohteista ovat selkeitä ja myös yksityiskohdista on hienoja kuvasarjoja. Hintoja katsomalla näkee, ettei aivan pienestä puuhastelusta ole kyse. Myös edesmenneet keräilijät on huomioitu ja tarinat jäävät elämään tulevaisuuteen. Esineelle on tärkeää myös esineen provenance.

 

 

Vaikken halua tällaista hintatasoa Suomeen, niin haluaisin Folk Art esineiden yleisen arvostuksen kasvua. Pidettäisiin huolta kansantaiteesta. Kerättäisiin tietoa monilla eri tasoilla. Mitä kaikkea valmistajat ovat tehneet, minkälaiset työtavat ovat olleet, minkälaisia työkalut ovat olleet? Tallennettaisiin tietoa tekijöistä valokuvin, ääninauhoittein ja arkistojen avulla. Montakaan haastattelua emme voi tehdä enää tulevaisuudessa. Samoin esineelle on tärkeä säilytyspaikan oikean lämpötila. Kohdelkaa esineitä niiden arvoisella tavalla.

 

Guyette & Schmidt pitää huutokaupan 25 & 26.4. Tässä huutokaupassa on kuuluisten kaivertajien töitä. John Blair, Nathan Rowley Horner, Oscar Peterson, Harry V.Shours, Enoch Reindahl, Elmer Crowell, Charles Perdew, George Warin, Jim Schmiedlin, Augustus "Gus" Wilson. Tutustukaa heidän hienoon huutokauppaluetteloon, niin sen jälkeen tekin arvostatte enemmän kansanomaisia esineitä. Ne kertovat paljon jännittäviä tarinoita kansankunnan historiasta. Kaaveiden lisäksi luettelossa on runsaasti houkutuskaloja. Tutustukaa ja ihastukaa.

 

http://issuu.com/mtjstevenson/docs/13a?mode=window&viewMode=doublePage