22. touko, 2013

Mätäojalla haisee varrella virran

 

Helsingin Pitäjänmäella olevalla Mätäojalla haisee tärpätti. Maaliyhtiö Teknos on tehnyt ympäristörikoksen ja päästänyt Shellsol A 100-liuotinta 500-1000 litraa vesistöön. Seurauksena on tuhansia kaloja kuollut myrkytyksiin.

 

 Ympäristörikos on aina vakava asia. Vieläkin vakavammaksi asian tekee se, että puroa ovat kunnostaneet monet vapaaehtoiset monia vuosia. Puron rannoilla kelluu nyt kuolleita taimenenpoikasia, joiden on ollut tarkoitus palata mereen kasvamaan lisääntymiskokoiseksi ja pyyntikokoisiksi. Taimenten lisäksi joessa on paljon muita kuolleita kalalajeja, joilla on tärkeä ekologinen merkitys kalalajien kirjossa.

 

Muuallakin haisee tällä viikolla. Turun Sanomat kirjoitti kuinka Maa- ja Metsätalousministeriö on

nostamassa eteläisellä merialueella pienimmän siikaverkon solmuvälin 43 milliin. Tämä herättää ainakin minussa monia kysymyksiä? Eikö Vaasan ja Tornionjoen meritaimenet tarvitse suojelua?

Onko MMM tosiaan sitä mieltä, että tällä olisi jotain vaikutusta pyyntikoon kasvuun? Jokainen verkoilla merellä kalastanut tietää, miten paljon tämän kokoiseen verkkoon kuolee alamittaisia taimenia. Verkkojen silmäkokoa on nostettava enemmän ja koko maassa. Myös sisävesillä.

 

Vanha Suomenlahden meritaimenkonkari Erkki Virolainen näytti viime viikonloppuna mallia nuoremmille. Hän vapautti 70 cm pitkän meritaimenen, koska sillä oli rasvaevä. Sinä oiva esimerkki nuoremmille ja vanhemmille jääräpäille ministeriössä.

 

Maa- ja Metsätalousministeriössä taitaa olla liian vähän aikaa tehdä toimivia ratkaisuja?