8. kesä, 2013

Kopioita

Viimeisen kuukauden aikana on paljon keskusteltu siitä, miten Marimekolla oli kopioitu ukrainalaisen kansantaiteilija Primatsenkon Metsänväki kuosi. Hyvää tapauksessa oli se, että Marimekko lupasi vetää heti kopioidun kuosin markkinoita ja Finnairilla käytiin maalikaupassa.

 

Kalastuspuolella kopioita tehdään jatkuvasti. Vaikka kyseisen työn alkuperä varmasti tiedetään, ei sitä vedetä pois markkinoilta. Monet suuret firmat kopioivat sumeilematta pienempien valmistajien tunnettuja töitä. Erkki Virolaisen, Jouko Niemivaaran ja Nils Masterin värejä on kopioitu runsaasti. Noutaja, parsinlankku ja Nilsun Invinceblen värit ovat olleet usein kopioijien kohteena.

 

Yhtenä esimerkkinä voidaan pitää Erkki Virolaisen suunnittelemaa Noutaja-väritystä. Tässä värissä kuvio muodostuu punaisista pisteistä keltaisen päälle. Tanskalainen iso tukkuri Fairpoint Outdoors A/B on kopioinut Noutaja-Värin Great -Heron uistinmallistoon. Luetteloon on vielä lisätty teksti: "Great Heron is a lure designed according to Finnish lure tradition".

 

Erkki Viroalainen suunnitteli Noutaja-värin jo 1980-luvulla. Väristä on useita variaatioita ja se tekijän tunnetuin väri.

 

Eli osataan sitä ulkomaillakin kopioida suomalaisia tuotteita. Olisi aika myös arvostaa uistinmaailman värityksiä. Jos tekijä ei osaa suunnitella omia värityksiä, niin mallisto ei ole kovinkaan persoonallinen. Kaikki eivät varmasti tiedä alkuperää, mutta kyllä innokkaimmat harrastajat sen tietävät. Myös liikkeiden sisäänostajilla pitäisi olla näkemystä myös siitä, että älyäisivät olla ostamasta kyseistä tuotetta kaupan hyllyille. Meillä on sen verran paljon osaamista uistimista maassamme, ettei pienvalmistajien oikeuksia kannata polkea Kiinan riisipeltojen pohjaan. Muuten meilläkin joskus tulevaisuudessa nukutaan tehtaan työpöytien alla, kun ei päästä yöksi kotiin.