16. kesä, 2013

Ensimmäinen vapa

Ensimmäinen vapa on monelle ikimuistoinen. Sen takia olisikin hyvä jos nuoren ensisetin ostoon käytettäisiin hetki enemmän aikaa. Yleensä ne ostetaan juhannusviikolla kiireessä viime minuutilla

jonkun marketin nurkasta.

 

Mitä ostajan pitäisi miettiä? Vavan pituutta ainakin ja suhteuttaa se käyttäjän pituuteen. Suosittelen nuorille alle 8' vapoja.

 

Halvinta vapaa ja kelaa ei kannata ostaa, sillä monetkaan niistä eivät toimi kovin kummoisesti.

Tarkoitushan on synnyttää uusi kalastaja, eikä vihainen lintu. Vaikka meidän sukupolvi aloitti huonoilla vehkeillä, ei vahinkoa kannata panna kiertämään.

 

Jos sinulla on vähän rahaa, niin osta 3 m onkivapa ja siihen toimiva onkilaite (ei punavalkoista kohoa). Toimivia valmiiksi painotettuja onkilaitteita myy vaikkapa "Onkitukku".

 

Umpikela eli kahvimylly vai avokela? Koska nykyiset umpikelat eivät toimi yhtä hyvin kuin vanhemmat mallit, suosittelen avokelaa. Käy erikoisliikkeissä aamutuimaan, kun ei ole paljon asiakkaita ja juttele myyjän kanssa. Hän valitsee sopivan vavan, joka toimii  ahvenen, hauen ja kuhan kalastuksessa ja siihen kelan. Siiman puolaus onnistuu nopeasti puolauskoneella ja on laadukkaampaa, kuin valmisseteissä. Päälle jigejä ja lusikkauistimia 10-20 g, niin siitä se lähtee. Uusi kalastaja on syntynyt.

 

Kuvassa Angry Birds setti, joka sopii mielestäni leluksi alle 3-vuotiailla, muttei tositoimiin kalavesille.