26. kesä, 2013

Kuriton Kaunosielu Emmassa 19.6.2013-12.1.2014

Kävin eilen katsomassa Birger Kaipiaisen keramiikkanäyttelyn Emmassa. Näyttely on oiva osoitus suomalaisesta muotoilun osaamisesta. Kaipiaisen näyttely liihottelee kesäisen perhosen keveydellä.

Birger Kaipiaisen ensimmäinen näyttely oli Toini Muonan kanssa 1944. Kaipiainen palkittiin useilla kansainvälisillä palkinnoilla Milanossa.

Emman näyttely on koottu Kyösti Kakkosen, Designmuseon, Ateneumin, Helsingin taidemuseon ja yksityisistä kokoelmista. Näyttelyssä näkee hyvin miten yksi yksityinen keräilijä voi saada enemmän aikaan kuin valtion museot. Onneksi Kyösti ei kerää moderneja kalastusvälineitä, sillä siinä voisi tulla muille keräilijöille orpo olo. Ehkä minulla on outo katsontatapa, sillä näin paljon yhtäläisyyksiä Kaipiaisen värikkäissä uniikkitöissä ja modernien uistintaiteilijoiden uniikkitöissä. Samaa leikittelyä väreissä ja muodoissa.

Näyttelyn on koonnut Harri Kalha. Näyttelyarkkitehtuurista vastaa Ilkka Suppanen. Näyttelystä ilmestyi myös Kalhan kirja Birger Kaipiainen.

Näyttely on varmasti vierailun arvoinen. Samalla lipulla pääsee vierailemaan Emman muissa museoissa. Ruokaakin saa kahviosta, joten paikalla vierähtää helposti yksi päivä. Ehdottomasti vuoden suuria näyttelyitä Suomessa ja uneliaassa Espoossa.