5. elo, 2013

Abun hauki

Abu eli AB.Urfabriken valmisti runsaasti mainosmateriaalia 1960-1970 luvuilla. Mainosmateriaali kuului luonnollisena osana Abun yritysstrategiaa. Kalvosinnapit, pahviset kalat, korvakorut, lasinalustat, solmiot, solmioneulat, pelikortit, grogilasit, avaimenperät, vyöt, lautaset, kastikekulhot, linkkuveitset ja patsaat. Kastikekulhot ovat saattaneet tulla keräilyyn Abun tehtaan ruokalasta.

 

Tamminiemessä presidentti Urho Kekkosen museossa on esillä iso miekkakalapatsas, joka kuului näihin Abun hienoimpiin esineisiin.

 

Abun pahvikalat ovat suosittuja keräilijöiden keskuudessa. Sarjassa on ainakin hauki, ahven rautu, harjus ja taimen. Onko sarjassa myös särkikaloja, siitä ei minulla ole varmuutta? Kuvassa olevan hauen mukana on myös harvinainen alkuperäinen kirjekuori, jossa hauki on lähetetty aikoinaan Suomeen.

 

Kun katsoo ja lukee Abun vanhoja luetteloita, niin aistii vahvasti, että urheilukalastus oli puhtaimmillaan 1950-1960-luvuilla. Luonto oli hienosti läsnä ja kalastaja vain pieni osa suurta kokonaisuutta. Nämä Abun hienot esineet muistuttavat meitä tuosta aikakaudesta.