11. elo, 2013

Lintuja ja Folk Art esineitä

 

Kirjoitin blogissani 17.7.2013 Guyette, Schmidt & Deeter huutokaupasta. Huutokaupassa oli myynnissä toistaan hienompia töitä. Vetonaulana huutokaupassa oli runsaasti yhdysvaltain tunnetuimman decoyn tekijän Elmer Crowellin töitä. Monet näistä olivat Rowlan kokoelmasta. Crowell ei tälläkään kerralla pettänyt vannoutuneimpia keräilijöitä. Kaksi hänen töistään ylitti 100.000 dollarin maagisen rajan. Kalleimmaksi työksi nousi tudrakurmitsa, josta maksettiin 214.000 dollaria. Toinen huippuhinta saatiin ruokailevasta kahlaajasta 109.250 dollaria. Nopeasti laskettuna Crowellin töistä maksettiin ainakin yli 700.00 dollaria, eikä tässä ollut edes tekijän kaikki hinnat tässä huutokaupassa. Onnittelut huutokaupalle ja myyjille. Loistotyötä.

 

Hienoja ostoja olivat mielestäni Elmer Crowellin kuningaskalastaja 36.800 dollaria ja lentävä tiira 17.250,- dollaria.  Tuollaisen kun joskus saisi omaan hyllyyni, niin sitä tuulettaisi pidemmän aikaa. Huutokaupassa oli monta Crowellin upeata kahlaajaa. Olisipa tullut lottovoitto viime viikolla.

 

Kaavehuutokaupat ovat erittäin hyvin organisoituja. Oikeastaan kaikista merkityksellisimmistä töistä on pidetty tarkkaa kirjaa jo 1970-luvulta lähtien. Tuskin tekijä arvasi miten paljon hänen kanakopissa tekemistään töistä maksetaan joskus tulevaisuudessa. Tämä on aika hyvä esimerkki siitä miten vaatimattomissakin olosuhteissa voidaan tehdä huippukohteita, jos vain halutaan. Monista muistakin tekijöistä maksettiin korkeita hintoja. Kuitenkin Crowell pysyy noteerauksien kärjessä lähes vuodesta toiseen. Lähinnä on kysymys siitä tuleeko aivan huppukohteita kuhunkin huutokauppaan. Miksi Crowellin töistä maksetaan huippuhintoja? Hänen töissään on erittäin paljon yksityiskohtia. Ne  ovat maalattu tarkemmin, kuin monien muiden tekijöiden. Pensseli on tehnyt tarkasti kuvioita korkin tai puun pintaan. Herkkyys ja luovuus on käsin kosketeltavissa. Crowell on tehnyt kaaveita ja decoratiivisia töistä valtavasta määrässä eri lintulajeja. Samasta linnusta on myös erittäin monta eri asentoa. Työt ovat usein tehty kauniille alustalle. Kokonaisuus on upea.

 

Tiedän olevani hullu, mutta Crowellin työt saavat joka kerta väristyksiä aikaan. Jokainen luettelo on pieni seikkailu. Niin kuin antiikkikauppias Lovejoy sanoi: "Kaikkea ei tarvitse omistaa, riittää että hieno esine on olemassa".

 

Käykää kurkistamassa kaaveiden ihmeellistä maailmaa. Siellä on myös Oscar Petersonin hienoja houkutuskaloja.

 http://www.guyetteandschmidt.com/archives/2013/J13.html