8. loka, 2013

Eduskunta

Olin eilen eduskunnassa seminaarissa kalastusmatkailun tulevaisuudesta. Kiitos kutsujille Pekka Haavistolle ja Jasper Pääkköselle.

 

Puhujat olivat mielenkiintoisia. Ensimmäisen puheenvuoron käytti Orri Vigfússon, North Atlantic Salmon Fund NASF. Hän kertoi niistä toimista, joita lohen eteen on tehty Islannissa.

 

Monenlaista ajatusta syntyi päivän aikana. Pidin siitä, että monissa puheenvuoroissa todettiin Suomessa olevan huonosti hoidetut kalavedet. Se, että ongelmat tunnustetaan nyt ensimmäistä kertaa näin laajasti, on jo käänne parempaan?

 

Mitkä olisivat sitten eväät parempaan? Lohen meri-istutuksista luovuttaisiin, ammattikalastajilta lunastettaisiin lohikiintiöt. Tämä olisi halvempaa kuin tuottamaton istutustoiminta. Säästyvät rahat käytettäisiin kalateihin. Toimivia kalateitä rakennettaisiin. Verkkokalastuksen silmäkokoja suurennettaisiin.  Kaikkia kalalajeja arvostettaisiin. Kalakantoja romahduttavasta hoitokalastuksesta luovuttaisiin. Valvontaa tehostettaisiin. Nuorille opetettaisiin kalastusta. Päättäjät kiinnostuisivat parantamaan kalakantoja. Kalastusasiat pitäisi siirtää ympäristöministeriöön.

 

Jasperointi siis etenee muutamien tahojen vastustuksesta huolimatta. Hyvä niin. liian kauan on odotettu, että jotain tapahtuu. Hyvä Jasper, tsemppiä!

 

Kalastusasioissa ei ole kyse mistään yksittäisestä puolueesta, vaan kaikkien yhteisestä ponnistuksesta kalakantojen parantamiseksi.

 

Tilaisuuden päätti eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma. Hänen mielestään kalastusasioissa on nyt ilmassa jotakin.

 

Kiitos järjestäjille!

 

 

Kuvassa puhuja Orri Vigfússon, Pekka Haavisto ja Jasper Pääkkönen.