11. joulu, 2013

Ruokaa Espoosta

Espooseen ei ole vielä iskenyt ruokakulttuuri. Tuntuu olevan vielä aika kaukana. Aina pitää ottaa auto alleen, jos meinaa syödä ulkona. Mitään ei oikeastaan ole tarjolla kävelymatkan päässä. No ehkä muutama, mutta nekin nähty jo moneen kertaan. Espoossa asuu niin paljon ihmisiä eri kulttuureista, että tämän pitäisi olla oikea ruokakeidas. Mistä täältä saisi nepalilista, kreikkalaista, meksikolaista, espanjalaista, tanskalaista, vietnamilaista,  kuubalaista tai suomalaista ruokaa? Jotenkin on tarjonta todella hintsua. Parannusta ei ole näkynyt moneen vuoteen.

 

En tiedä onko syynä byrokratia, liikehuoneistojen puute, vai mikä? Joku kuitenkin mättää ja pahasti. Ehkäpä Espoo on vai rakennettu niin vailla suunnitelmia, että pikkuseikat ovat unohtuneet. Onhan meillä  Omena ja Sello. Kuitenkaan ei ole järkeä ajaa johonkin pikaruokapaikkaan pitkiä matkoja. Onneksi Hernesaaressa rakennetaan kivitasoon vuokrahuoneita, mihin mahtuu pieniä ruokapaikkoja. Kaikki eivät voi aloittaa suurilla ravintoloilla. Pitäisi olla pieniä liikehuoneistoja, joissa yrittäjä voisi aloittaa pienillä kuluilla ja ilman suurempia riskejä.

 

Espooseen tarvittaisiin kauppahalli. Paikka jossa olisi paljon pieniä liikehuoneita. Etnisiä makuja. Makuja ympäri maailmaa. Ruokatrendit syntyisivät Espoossa. Hyviä tacoja, pieniä kana-annoksia, salaatteja ja kalaruokia. Tuoretta, konstailematonta, edullista ja ravitsevaa. Leipää olisi lämmintä ja tuoretta. Ehkä siihen menee muutama vuosi tai vuosisata. Toivossa on kuitenkin hyvä elää, vaikka vatsa kurnii sitä odotellessa.

 

Espooseen sopisivat myös liikkuvat ruokavaunut. Mitkä pysähtyisivät aina tietyssä paikassa, kerran päivässä. Leipäauto olisi myös kova sana. Onko niiden esteenä lupien saanti vai ruokavaunujen kalleus? Investoinnit eivät kannata. Jos olet sitä mieltä, että Espoo on täynnä hyviä ruokapaikkoja, niin luetelkaa 10 ruokapaikkaa nimeltä. Niin ja nyt en tarkoita pikaruokapaikkoja. Minä en ainakaan pysty siihen. Mikä olikaan Espoon koko? Jos Nihtisillan ABC on suosituin espoolaisten ruokapaikka, niin jotain on pielessä. Jotenkin tuntuu, että kaikki uudet paikat on ketjuja. Ensin ostetaan kallis iso tontti ja sitten rakennetaan tanssilavamainen pytinki. Ruoka on sitten aika mielikuvituksetonta. Ruokailusta ei synny minkäänlaisia muistoja.

 

Espoo on Suomen toiseksi suurin kaupunki. Sitä ei kyllä ihan heti uskoisi. Vuonna 2030 asukkaita on yli 300 000. Olisi aika alkaa suunnitella pieniä liikehuoneistoja Espooseen. Kaikki liikkeet eivät voi olla kauppakeskuksissa. Muuten Espoo on täynnä harmaita möhkälemäisiä kolosseumeja. Yhtä möhkälemäistä on ruokakin. Ruokailun ilo on siitä kaukana.