17. joulu, 2013

Berliinin museot

 

Olen koittanut tässä tutkailla Berliini museoita. Lähdemme tammikuussa tekemään Jaanan kanssa muutaman päivän pikareissun Berliinissa. Pitäisi etukäteen päättää mihin menisi Berliinissä. Onhan se todella tylsää suunnitella reissu etukäteen. Pitäisi antaa vain virran viedä. Kuitenkin kyseessä on työreissu, joten pitää saada mahdollisimman paljon irti. Minulle museoita, museoita ja museoita. Jaanalle kauppoja, museoita ja kauppoja....

 

Ei ole helppo päättää museoita. Olisi niin paljon. Muutama varma rasti on jo tiedossa, kuitenkin pitäisi vierailla jossa ihan oudossa museossa. Jossain mistä ei varmasti etukäteen pitäisi. Siihenkin on muutama ehdokas. Varmoja ovat etukäteen Jûdisches Museum ja Check Point Charlie. Molemmat museot ovat vahva muistutus siitä, että vapauttakaan ei saa pitää koskaan itsestäänselvyytenä. Voi olla, että molemmissa paikassa tulee paha olla ja vihaiseksi. On uskomatonta ajatella, että meilläkin 60-luvun "stallarit" ovat ihannoineet suljettua DDR-kulttuuria tai sodan aikana syyllistytty ihmisten lähettämiseen keskitysleireihin. Eihän kummastakaan voi tulla kuin surulliseksi. Tietysti pitää joku iloinenkin museo löytää. Lelumuseo olisi mukava. Pakollisia ovat varmaankin tekniikan museokin, taidemuseot ja design-museot. Saksalaista expressionismia on mukava tutkailla. Saa nähdä montako museota saa neljään päivään mahdutettua? Rakkolaastarit kiltisti mukaan, matkaoppaan väliin pakattuna.

 

Saksassa on tullut paljon vierailtua ja kuljettua ristiin rastiin. Tosin suurimmasta osasta ei ole mitään havaintoa, mitkä ne kaupungit olivat. Tietysti isoimmat muistaa, mutta niin usein on tullut yövyttyä bed & breakfast majoituksessa. Illan pimetessä on ajanut johonkin pikkupaikkaan ja ottanut ensimmäisen mukiinmenevän majoituksen. Aamulla aikaisin ulos kaupungista. Jotenkin on vaan Berliini jäänyt vielä jotenkin väliin. Kohta currywurstia pöytään, olemme tulossa!