13. touko, 2014

Kalamaratonin välineet

Kalamaratonissa  välineiden määrällä on merkitystä. Kannattaa muistaa, että Kalamaraton on runoutta, ei seiväshyppyä. Sen takia välineitä ei saa olla liikaa mukana. Liika määrä tuo autoon kaaosta ja siten lyhentää kalastusaikaa. Mielestäni yksi kilpailija tarvitsee kolme vapaa: yksi heittovapa, yksi 3 m onkivapa ja lirkkivapa. Olen kuullut, että jollakin on 7 m vapoja. Unohtakaa ne. Lyhyemmän vavan käyttö on paljon nopeampaa. Mitä nopeammin on onki vedessä autosta lähdettäessä, niin sitä parempi. Onkilaitteita kannattaa ottaa tarpeeksi mukaan. Irrallisia onkipohjia saa ostettua Onkitukusta. Onkilaitteita, kun tekee tarpeeksi niin kisa on hallussa. Yksi tärkeä väline on myös kuminauha. Sillä saa onkilaiteet kiinni onkivapaan. Ilman niitä onkilaitteet pyörivät auton takakontissa. Koukkuihin kannattaa satsata. Pienimpiä kaloja ei saa suurilla koukuilla. Pienimmät kalat saa koukkukoolla 24-32. Herkät antennikohot on myös perusasioita. Lirkkivavassa ei tarvita kohoa. Riittää 1 m siimaa ja yksi hauli. Pinkies syötti on sopiva koko lirkkivapoihin. Lirkkivapoja käytetään pimeässä, joten otsalamppu on välttämätön varuste lirkkimisessä.

 

Heittovapaan tarvitaan vain sopivan värisiä jigejä ja pari lippaa. Kotkassa voi kirren ottaa Korkkarilta vaapulla. Limen väriset ja lilat ovat toimivia värejä jigeissä kuhalle. Beten-Lotto lippa toimii toutaimelle.

 

Lämmintä tarvitaan kalamaratonissa yön tunteina. Silloin villasukat on välttämätön varuste. Sateen sattuessa on hyvä, että on sadevaatteet. Märkänä ei ole kiva painaa eteenpäin yön kylminä tunteita. Lämmintä pitää olla. Myös eväät lämmittävät yön tunteina. Muutama pizza kannattaa tehdä valmiiksi, niin on yöllä jotain mutusteltavaa ja kaverit ihmettelevät mistä sä ton taioit.

 

 

Kuvassa vasemmalla. Kalamaratonin nelinkertainen voittaja Jerry Tapio (Ministeri Teisti). Herran seikkailuja kirjassa "Outo Kala". Oikealla hänen appiukkonsa Juuso. Jerry osallistuu kisaan tänä vuonna vain toimitsijana.