4. kesä, 2014

Postikortti

Postikortit ovat olleet kautta aikain yksi keräilijöiden kerätyimmistä aiheista. Suomen ensimmäinen postikortti näki päivänvalonsa 1871. Ollimme jopa Ruotsia vuotta edellä.  Postikorttien kulta-aikaa vietettiin 1889-1914. Postikortti oli tärkein viestintäväline kommunikointiin ihmisten välillä paikkakunnalta toiselle. Koska osoitepuolelle ei saanut raapustaa mitään kirjoitettiin terveiset kuvapuolelle.

 

Korttikeräilijälle on ainakin tarpeeksi kohteita. Ebayssa on myynnissä korttikeräilijälle yli 3000000 kohdetta. Siinä on kahlattavaa, kun käy kaikki kohteet läpi. Mitähän sitä keräisi laivoja, lentokoneita, kulkuneuvoja, kaupunkeja,  lippukortteja, eläimiä, filmitähtiä, joulukortteja vai taiteilijakortteja. Ensiksi pitäisi opetella nimikirjaimet, että tuntisi muidenkin kuin vain Rudolf Koivun, Jenny Nyströmin, Carl Larssonin ja Martta Wendelinin työt. Enkä minä niitäkään läheskään kaikkia tunne.

 

Entä laatu. Mitä kriteereitä haluan hyvältä kortilta. Tätäkin pitäisi miettiä, ettei alkuunsa ostaisi kaikkia huonoja kortteja. Olisi ikävää ostaa samat kortit myöhemmin parempikuntoisena. Entäs postimerkit niistä en ainakaan vielä ymmärrä mitään.