7. kesä, 2014

Etnisiä esineitä ja hodareita

Eilen pieni kaupunkikierros Helsingissä.  Aloitin kaupunkikierroksen Kalliosta. Parkkeerasin autoni sivukadulle, jossa en koskaan ennen ollut käynyt. Kadunpätkällä aisti hyvin vanhan Kallion tunnelman. Sellaisen mitä ei enää oikein aisti edes Vaasankadulla, eikä muillakaan Kallion kaduilla. Kallio on moderni ja nuorekas viihtyisä kaupunginosa. Tällä kadunpätkällä oli vierekkäin hierontapaikka, hautaustoimisto, divari ja tatuoija. Aivan, kun Tampereella hotelli Pinjan ympäristö kymmenisen vuotta sitten. Kaikki elämänalat edustettuina sulassa sovussa. Vain pornokauppa puuttui.

 

Kävin nopeasti Kansallismuseon kuvapuolella Sturenkadulla. Kyllä siellä käydessään vanhenee henkisesti monta vuotta. Sen jälkeen köröttelin keskustaan, jossa vierailin Jyrki Lammin antiikkiliikkeessä Korkeavuorenkadulla. Mies on etnisten esineiden huippuasiantuntia ja varsin hauska mies. Vierailun jälkeen huitaisin hodarin naamaani "Kaartin Hodari ja Hummerissa". Pitää sanoa, että liian kauan aikaa edellisestä vierailusta. Otin lounasannoksen ja kyllähän ajatukset sen jälkeen siirtyivät lapsuuteen.  Oli sen verran hyvä annos taas.               

 

Sen jälkeen olin aivan ryytynyt ja meinasin lähteä jo kotiin. Koska auto oli parkkeerattu aivan Design-museon ovenpieleen, niin sen ovi imaisi kulahtaneen miehen sisään. Perusnäyttelyssä yritin jutella erään miehen kanssa, joka oli ollut  Askolla töissä. Olisi tullut hyvin juttua, mutta en saanut puheesta oikein mitään selvään. Mies halusi kokeilla kädellään kaikki tuotteet mitkä eivät olleet vitriinissä. Ei uskonut minua, kun yritin vakuuttaa, ettei esineisiin saa koskea. Ensin oli vuorossa Wirkkalan vaneripöytä ja sitten Alvar Aallon "Paimion parantolan sänky". Nyt tiedän senkin miten päätylauta hytkyy, kun sitä retuuttaa. En halunnut nähdä enempää, vaan hävisin yläkertaan Ilmari Tapiovaaran näyttelyyn. Kiivetessäni yläkertaan mietin, että oli hyvä että se Timo Sarpanevan "Kajakki" oli vitriinissä. Tuolit "Domus ja Wilhelmina" näyttävät edelleen todella elinvoimaisilta ja helposti pinottavilta. Varsin onnistunut kaupunkikierros siis.

 

Yöllä vielä kirjoittelin ja tutkin sikarivöitä, joten nyt taas väsyttää. Voisi vaikka lähteä torille lihikselle ja sen jälkeen kuvaamaan vaikka "Muumimukeja".