9. marras, 2011

9.11.2011

Guggenheim vai urheilukalastusmuseo?

 

 Otsikossa on luultavasti käytetty liian suuria tai väritettyjä silmälaseja. Ei minua Guggenheimin museo sinänsä harmita. Enempi kiukuttaa se, että jos sitä ei kaikesta huolimatta tulekaan. Selvitysryhmän käyttämä raha on muhkeat 2,5 miljoonaa. Sillä saisi jo tosi komean urheilukalastusmuseon! Rahaa tuntuu löytyvän, kun oikeat henkilöt ovat asialla. Urheilukalastuksen Dream team on heidän rinnallaan kevyttä niittokauraa.

 

 Mitä turisti näkee tulevaisuudessa ensimmäiseksi tullessaan mereltä Helsinkiin? Näkeekö hän edelleen ensimmäisenä ylvään Tuomiokirkon? Vaiko Guggenheimin museon, vaiko museon pihalla olevan Gallen-Kallela-Sirénin patsaan? Patsas kelpaisi varmasti kaikille puolueillemme. Sisällä on kuitenkin varmasti paljon rappiotaidetta ja postmodernismia.  Onneksi on! Guggenheimia voimme kiittää osana siitä, että kaikkia tauluja, jotka käsittelivät dadaa, kubismia, surrealismia ja fauvismia ei ole tuhottu. Onneksi Guggenheimit näkivät Kadinskyn, Chagallin, Matissen, Kleen ja muiden rappiotaiteilijoiden tauluissa jotain, minkä takia niitä kannatti kerätä ja säilöä. Joillakin on kyky nähdä tulevaisuuteen.

 

 Voisiko Guggenheim taltioida parhaat palat uistimista, pilkeistä ja perhoista? Siinäkin asiassa he voisivat olla edelläkävijöitä. Suomalaiset museot, kun eivät niiden päälle mitään ymmärrä! Jos Guggenheim hankkisi niitä, voisi suomalaisetkin museot herätä koomasta. Syvästä koomasta.

 

  Suomalaiset vieheet ovat ainutlaatuisia. Eivät kuitenkaan kaikki. Kuitenkin osa niistä erottuisi varmasti maailmallakin. Niistä saisi varmasti paljon enemmänkin irti. Modernismia parhaalla mahdollisella tavalla!

 

  Kun risteilymatkustajat kävisivät maissa, heille voisi näyttää uistinta ja antaa yhden silakan. Samalla voisi kertoa, että silakka on valaskala, joka on käynyt läpi Suomen riutuvan museojärjestelmän. Samaan museolippuun voisi kuulua virkistävä uinti kolera-altaassa, vaikka alkaahan siinäkin vesi olla liian puhdasta, jos sitä vertaa 70-lukuun.  Onneksi Guggenheim tuli lihottamaan museojärjestelmäämme tai sitten valaskala söi muutaman suomalaisen museon mennessään.

 

 Musiikkitalon avajaisissa ei näkynyt kulttuuriministeriä. Sen sijaan paljon päättäjiä, jotka suosivat korkeakulttuuria. Lähes jokaisessa maassa on musiikkitalo ja koripallohalli. Urheilukalastusmuseota ei edes joka maa pystyisi rakentamaan. Vieheitä kelpaisi näyttää ulkomaisillekin. Nyt ja aina!

 

  Toivossa on hyvä elää!  Ainakin niin kauan kunnes iso pino koiranputkea kasvaa leuan päällä. Kuitenkin vieheet elävät senkin jälkeen! Suomalainen viehe on ainutlaatuinen.

 

Lisätietoja Wikipedia: Rappiotaide