27. tammi, 2015

Taideväärennöksiä

Iltalehti kertoi kuinka Keskusrikospoliisi (KRP) tutkii suurta taideväärennysvyyhtiä. Suomessa, Ruotsissa ja mahdolliseti Ranskassa ja Venäjällä on myyty nimekkäiden taiteilijoiden töitä. Helene Schjerfbeckin, Ilja Repinin, Wassily Kadinskyn, Akseli Gallen-Kallelan ja Fernand Légerin töitä on väärennetty.

On todella ikävää, että taiteilijat käyttävät kykyjään väärin. Jos osaa väärentää, luulisi osaavan tehdä myös uraa itsenäisenä artistina. Paras keino suojautua väärennöksiltä, on ostaa taulu suoraan tekijältä. Tällöinkään ei voi tosin olla täysin varma aitoudesta. On tapauksia, jolloin taiteilija on muuttanut taulun omakseen tai ei ole halunnut tunnustaa omaa nuoruuden työtä omakseen.

Pararasta olisi käyttää taiteen ostamiseen tarpeeksi aikaa. Tutkia huolella taulun provenienssi. Jos vanhalla taululla ei ole sitä, niin haluaako sitä ostaa? Arvotaidetta ei osteta kiireeellä, eikä hosumalla. Taulua ostaessa suoraan taiteilijalta, niin kannattaa kuvauttaa itsensä ja taulun taiteilijan kanssa. Ainakin se on yksi mahdollinen todiste aitoudesta. Juuri tämä takia uusi taide on ainakin osittain paljon turvallisempaa, kuin vanha. Tosin sekään ei ole aukotonta. Kuitenkin ostaessasi suoraan taiteilijalta vakuutat ainakin itsesi. Jos epäilet väärennöstä, niin ota yhteyttä Ateneumin asiantuntijoihin.

Kuvassa oikea Fernand Léger. Statens Museum for Kunst Kööppenhamina.