2. helmi, 2015

Keräilykohteina urheiluesineet

Urheiluesineet ovat aika omaperäinen keräilyalue. Oikeastaan niitäkin voisi hyvällä syyllä keräillä. Taidan kuitenkin pitäytyä näissä vanhoissa omissa alueissa. Nimittäin muuten voisi harmittaa ja kovaa. Nimittäin näitä olisi ollut aikaisemmin mahdollisuus saada sopivasti kokoelmaan. Saisihan niitä nykyisinkin, mutta se maksaisi enemmän.

Olympiaesineet ovat mielenkiintoisimmasta päästä. On erilaisia pinssejä, toimitsijoiden merkkejä, pääsylippuja ja oheistuotteita. Graalin maljan olisi varmasti aito olympiasoihtu. Ostettuna ne olisivat turhan kalliita. Pitäisi löytää joku jalosydäminen ihminen. Kuitenkin osa soihduista on hävinnyt teille tietämättömille. Eniten olympiaesineissä kysytään viimeisimpien kisojen tuotteita. Tätä pidän aika ihmeenä, sillä ne tutuvat aika pinnallisilta. Kuitenkin ihmisten on helpompi samaistua niihin sankareihin, jotka ovat heille tuttuja. Suurimmalle osalle ei vanhojen kisojen voittajien nimet kerro paljon mitään.

Parasta on kuitenkin se, että tavaraa on aika runsaasti saatavilla. Melkein joka huutokaupan näytössä löytää jonkun tuotteen olympialaisista. Eniten tietysti meidän omista Helsingin kisoista 1952. Eniten minulle muistoja lapsuudesta tuovat talviolympialaiset Innsbruck, Grenoble ja Lake Placid. Pidän urheiluesineistä, mutta sinänänsä nykyaikaiset olympialaiset alkavat tulla tiensä päähän. Ei ole mitään järkeä rakentaa kisakaupunkeja, joista tulee autiokaupunkeja muutaman vuoden päästä. Järjetöntä tuhlausta. Vanhemmista olympiaesineistä huokuu kunnon vanhanajan henki, joissa suurin osa esineistä oli suunniteltu järkevästi tarkoituksen mukaiseksi.