14. huhti, 2015

Tiitolan perhoja

Kävin läpi huutokaupassa ostamiani Matti Tiitolan taimen ja lohiperhoja. Lohiperhot pääsivät alkuperäiseen lähetysrasiaan. Kyllä sieltä löytyivät ihan oikeat perhot, vaikka joku niitä epäili huutokaupassa. Pari perhoa on vielä hakusessa, Heggeliflua ja Telemarkonhen. Helppoja tunnistettavia olivat March Brown, Soilver March Brown, Jock Scott, Silver Doctor, Blue Doctor ja muut. Oli minulla Tiitolan perhoja aikaisemminkin, mutta olivat nämä oiva lisä niihin. Joku kyllä pääsee myös veden äärelle ensi kesänä.

Matti Tiitolan opetti sitomaan Wiljo Saaristo. Tai ei oikein opettanut, vaan näytti 5 minuuttia miten yksi perho sidotaan. Tiitola kertoi purkaneensa lohiperoja ja opetelleensa sitomaan soutuperhoja 15-20 vuotta. Opettajana Tiitolalle Tenon kalastuksessa toimi Rckhard Sotamaa, joka tunnettiin presidentti Kekkosen henkilääkärinä. 

Tiitola kertoi aikoinaan miten vaikea oli saada sidontamateriaaleja. Nykyisin se on paljon helpompaa. Voi ostaa Suomesta ja tilata ulkomailta. Aikoinaan piti anoa tuontilupa Suomen pankilta. Jokainen materiaali piti tarkkaan miettiä mihin käyttää. Kyllä Tiitolan perhoista huomaa, että niihin on käytetty aikaa ja ajatusta. Nykyisin minunkin sitomat perhot on enempi turhakkeita, mutta nekin toimivat joella. Kuitenkin kyllähän noissa vanhoissa on historian siipien havinaa. Onneksi minulle, muut osoittivat niihin hyvin vähän kiinnostusta Tampereen huutokaupassa.