14. huhti, 2015

Paul Gauguin

Paul Gauguin 1848-1903 oli värien mestari, joka löysi väripaletista tauluihin uusia värejä. Hän oli harrastemaalari, jonka ystävät yllyttivät häntä taidemaalariksi. Hänen taskalainen vaimonsa Mette Gadin ja vaimon suku halveksivat pössimeklaria, joka alkoi epämääräiseksi maalariksi. Hän oli myös toiminut hiilimiehenä kauppalaivastossa. Elättääkseen itsensä maalarina hän kiinnitti öisin mainosjulisteita.

Taloudellisen ahdingon sanelemana Gauguin muutti Tahitille 1891, jossa hän maalasi paljon. Hänellä oli nuoria tyttöjä muusana. Hän lähti Tahitilta 1893, mutta palasi saarelle lukuisten ongelmien kanssa 1897. Samana vuonna hän maalasi kuuluisan taulunsa Nevermore. Gauguin laskettiin symbolisteihin. Hänen maaluksensa korostivat ärriviivoja ja pintaa. Juominen ja kuppa vaivasivat loppuvaiheessa maalaaria ja hän sai useita sydänkohtauksia ennen kuolemaansa.

Gauguinin taulut nousivat nopeasti arvossaan ja hänen taiteilijauraansa halveksinut vaimo Mette, joutui tunnustamaan miehensä neroksi nopeasti hänen kuolemansa jälkeen.

Kuva Museo L`orangerie Pariisi