15. elo, 2015

Jätevesiä Itämereen

Iltasanomat kertoi tänään, kuinka suurin osa luxusristeilijöistä kaataa ulosteensa Itämereen. Kansainvälinen merenkulkujärjestö IMO on yrittänyt puuttua asiaan, mutta Venäjä on voimakkaasti vastustanut hanketta. IMO mukaan parannus asiaan saadan vasta 2019. Jos silloinkaan saadaan parannusta asiaan? Venäjä ei ole tosiaankaan sivistysvaltio.

On kuvottavaa, kuinka tosiset yrittää hoitaa Itämerta ja toiset viis välittävät säännöksistä. Ehkä Tommi Moijan BadBad Boy on kannanotto juuri tälle.

Kuinka ajattelematon ihminen voi olla. Tosin ei meilläkään aina ole puhtaat jauhot pussissa. Vesistöjen vieressä olevilla pelloilla ei ole kunnollisia suojakaistaleita. Muistan myös, kuinka pikkupoikana ihmettelin, kun ruotsinlaivoilta pumpattiin kaikki jätteet perästä mereen. Isot säkit kelluivat meressä pitkän aikaa ennen kuin ne hitaasti vajosivat meren syövereihin. Eli kyllä meilläkin on osattu. Onneksi olen itse tehnyt kaksi reissua tänä kesänä puhtaiden vesien ääreelle. Kyllähän Suomenlahden tilanne on masentava, kun katsoo pohjan kasvillisuuta meillä tai Atlannin rannalla. Likainen vesi tappaa.

Kuva Tom Mascardo.