1. maalis, 2016

Asunottomuus

Suomen Hypoteekkiyhdisty Hypo kertoi viime viikolla miten pääkaupunkisudulla pitäisi kasvattaa asuntotuotantoa. Muuten tulevaisuudessa meillä on kasvukeskuksissa paha asuntopula.

 

Samaa ole miettinyt paljon omissa mietteissäni aikaisemmin. Kun suomalainen menettää asunnon avioeron, masennuksen, yrityksen loppumisen, velkaantumisen tai muun seikan vuoksi, annetaanko ne ensisijaisesti maahanmuutajlle. Silloinhan jokainen ymmätää, etteivät asunnot voi riittää kaikille. Elääkö suuri joukko ihmisiä maassamme kaduilla tulevaisuudessa. Varmasti myös tämä on Suomessa arkipäivää tulevaisuudessa. Pystyisitkö sinä asumaan kadulla pakkasessa? Pystyisit, jos olisi pakko.

Havahduin viime kerralla Pariisisissa käydessäni. Mennessäni kirpputorille erään sillan ali, havahduin siihen että joku liikahti. Sitten huomasin miten sillan alla oli kasapäin ihmisiä vieri vieressä nyyteissään. Pikkusen pimeässä se oli aika koskettava kokemus. Jokainen asunnoton on liikaa. Onko kuitenkaan oikein, että suomalaiselta otetaan asunto pois ja annetaan ne ensisijaisesti maahanmuuttajille. Voimmeko pelastaa koko maailmaa, jos syntyvyys vain koko ajan kasvaa maapallolla. Pidettäisiin ensimmäisenä huoli siitä, että suomalaisilla olisi katto pään päällä. Itselleni on ainakin syöpynyt mieliin nuorena metsissä näkemäni asunnottomien leirit. Tunsin aika monta puliukkoa nuoruudessani. Aina kovan talven jälkeen joukot harvenivat. Se oli kova paikka huomata se.

Kuva; Mr TinDc/Flickr.