1. huhti, 2017

Tenon sopimus

Maa-ja Metsätalousministeriö julkaisi eilen sivuillaan uuden Tenon sopimuksen 2344-4BB-489Tana vuodelle 2017. Se ei todellakaan ole mieluista luettavaa vapakalastajille. Pahin on artiklan 65 kohta, jossa ulkopaikkakuntalaisilta kielletään moottorin käyttö Tenojoessa ja sen sivujoissa. Lupahinta on vuorkaudelle heinäkuussa 120 euroa vapa ja lisävavat 50 euroa. Paikkakuntalaisten soutajien palveluja käyttävän vuorokausilupa on 10 euroa. Luvat arvotaan päivittäin klo 8.00, mutta lupiin pitää tehdä ennakkovaraus etukäteen sähköisesti. Myös aiksempien kesien rekisterissä olevat luvat otetaan huomioon kalalupia myönnettäessä.

Maa- ja metsätalousministeriö kiittää kaikkia uuden toimivan sopimuksen synnystä Tenojoella. Sopimuksessa on otettu huomioon kaikkien urheilukalastajien tarpeet ja sopimus kohtelee kaikkia ryhmiä tasapuolisesti. Kaikki säädökset on tehty neuvotteluryhmässä lohen suojelu päällimmäisenä. Myös Hammerfestin suurkäräjät ovat hyväksyneet sopimuksen. Norjalaisten makrillipyyntiä merellä on lisätty 2 viikkoa kesän aikana. Myös vuonokalastukseen on annettu 73 lisälupaa.

Jos tehdyt toimenpiteet ei johda haluttuihin lopputuloksiin, niin lupaehtoja kiristetään vuodelle 2018 artiklan DD 3283-4-6-B Tana ehtojen mukaan.

Ministeriö toivottaa kaikille Tenon kalastajille kireitä siimoja vuodelle 2017 ja hyvää pääsiäistä.