22. syys, 2017

Muistisairaus

Ilta-Sanomat kertoi eilen 94-vuotiaasta muistisairaasta, joka ei pääse itse ylös sängystä ja muista syödä. Silti Keravan-kaupunki on sitä mieltä, että vanhus pärjää yksi kotona ja hoitopaikkaa ei tarvita. Asia on käsittämätöntä välinpitämättömyyttä ja kuvaa vahustenhoidon yleistä tilaa Suomessa. Vanhuksista ei paljon välitetä, kun muutama päivä ennen vaaleja.

Muistan hyvin samanlaisen asian oman isäni kohdalta. Isä oli ollut vanhainkodissa neljä vuotta. Eräänä päivänä kaupungin edustaja otti yhteyttä ja vaati, että isäni oli muutettava takaisin omaan kotiin. Syynä oli se, että isäni oli saanut turhan korkeat pisteet jostain testistä. Yritin kertoa, että isäni on tuskin edes lukenut testiä. Ei auttanut, eikä sekään että hoitohenkilökunta oli isäni kotouttumista vastaan. Ei auttanut jäkipuheet. Siinä vaiheessa kerroin hyvin rauhallisesti, että soittaisin seuraavana päivänä Iltapäivälehteen ja kertoisin sotoveteraanin heitteillejätöstä. Sen jälkeen isäni sai olla vahainkodissa elämänsä loppuun asti. 

Tällaiset asiat ovat niin turhia. Kertoo vain siitä, että vahusten hoidossa ei osata käyttää maalaisjärkeä. Vanhukset ovat kuitenkin niitä ketkä ovat tämän maan rakentaneet. Onnea Suomi 100.