23. syys, 2017

Silpominen

Helsingin Sanomat kirjoitti tänään naisten silpomisesta eli naisten ympärileikkauksesta. Tosin olin aiheesta lukenut ja kirjoittanutkin aikaisemminkin. Luin juttua puolueiden kannatuksesta ja silpomisjuttu oli näkyvästi tämän artikkelin vieressä. Tuli todella paha olo. Tämä on niitä asioita mitä ei voi millään käsittää maailmassa ja eletyssä elämässä. Googletin vähän ja aika järkyttviä lukuja aiheesta löytyi: Somaliassa 98%, Guineassa 96%, Dijboutiassa 93, Egyptissä 91%, Eritreassa 89% , Sierra Leonessa 88% ja Sudanissa 88% naisista silvotaan. (Luvut vaihtelevat eri lähteissä)

"Maahanmuutajataustaisille, ympäärileikatuille naisille tehdään vuosittain useita kiinniommellun emättimen avausleikkaukia" Turun Sanomat

Taustalla on ikivanha perine. Miten näistä uskonnon ja perinteen välisestä suhteesta päästään lopullisesti eroon? Miten nykyisten maahanmuttaja naisten silpominen estetään. Usein silpominen tapahtuu hyvin nuorella iällä ja hygieenisesti hyvin puuttellisessa olosuhteissa. Kätilöt joutuvat tekemään myöhemmin vaikeita ratkaisuja, kun he eivät tiedä miten synnytäjien emättimet on kiinniommeltu. Sipomisesta on rangaistava, muuten hirvittävästä perinteestä ei koskaan päästä irti.

WHO tuomitsee tyttöjen ja naisten ympärileikkauksen(FGM) kaikissa muodoissa, kaikissa olosuhteissa ja kenen tahansa suorittamana.

"Tyttöjen ympärileikkaus on kaikissa muodoissan Suomen rikoslain mukaan kuitenkin rangaistava teko" Ihmisoikeusliitto ry

Kuva: Valerie Everett.