20. syys, 2012

Ihan tavallisia asioita

Ihan tavalliset asiat eivät näytä kelpaavan kaikille. Tasavallan presidentti Sauli Niinistön työryhmän ajatukset eivät ole kelvanneet kaikille politiikoille. Ei vaikka mukana hankkeessa ovat olleet Lastensuojelun Keskusliitto, Väestöliitto, Pelastakaa Lapset Ry, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Sitra.

 

Eikö siis olisi aika tässä asiassa unohtaa poliittinen hömpötys ja keskittyä asiaan. Nuorten auttamiseen. Eikö maamme voisi edes tässä asiassa koittaa olla yhtenäinen. Pienistä asioista voi kasvaa suuria asioita. Meistä jokainen voi koittaa tehdä jotain nuorten syrjäytymisen eteen. Oli sitten mistä puolueesta tahansa. Toivottavasti sinä et ole nukkuvien puolueesta.

 

Olen kokenut sen, miltä tuntuu istua kirkossa nuoren arkun vieressä. Kirkossa oli neljä ihmistä. Olimme kaverini kanssa kirkossa aivan hukassa. Oli vaikea ymmärtää nuoren lähtö tästä maailmasta ilman, että kukaan olisi kaivannut. Koulusta ei ollut yhtään opettajaa paikalla, ei edes kukkapuskaa. Nuori oli nukahtanut uudenvuodenaattona lämpöputkeen ja menehtynyt. Silloin olisi tarvittu ihan tavallisia asioita.

 

Joskus elämä on yhden kortin varassa. Kortti voi olla oikea tai väärä. Nuorten syrjäytymiseen voi olla monta syytä: vanhemmat, päihteet, työttömyys, kaverit, yhteiskunnan paine, elinolosuhteet, perheen historia, sairaudet, tehdasyhteisöjen lakkautus ja monet myyt syyt.

 

Kuitenkin jokainen meistä pystyy edes jotain tekemään asian hyväksi. Välittäminen ei ole kallista. Olen miettinyt omaa tekemistäni. Aion tehdä jotain omalta osaltani.

Mitä se on, en vielä tiedä, mutta jotakin.

 

Kaikki harrastukset ovat nuorille hyväksi, jos he harrastavat lajia omasta tahdostaan.

Erilaisilla kerhoilla ja yhdistyksillä on tärkeä rooli nuorten hyvinvoinnissa. Tosin jos yhdistyksissä löydettäisiin kadoksissa oleva suomalainen talkoohenki, menisi nuorillakin varmasti paremmin.

 

Myös työnantajat saisivat katsoa itseään peilistä. Jokaisen yrityksen kuuluisi palkata, joku nuori yritykseen. Vanhan ajan kesätyöpaikat pitäisi jälleen herättää henkiin. Minkä takia nämä työpaikat ovat kadonneet? Jokainen voi mielessään miettiä syitä tähän. Jos nuori ei saa valmistuttuaan työpaikkaa, on se yhteiskunnan vika. Tällöin syrjäytyminen lähtee helposti käyntiin. Jos optiot ovat ainoa kannustin työnantajalle, on hänen elämänsä varmasti pahasti sivuraiteilla. Hänen on silloin vaikea auttaa nuoria. Oma perse loistaa kuin graalin malja.

 

Ihan tavallisia asioita arvostelevat ovat sitä mieltä, että rakenteisiin pitäisi puuttua. Kysyvätkö samat arvostelijat rakenteiden perään, kun Afrikkaan kerätään rahaa. Varmasti kaikkialla myös rakenteisiin voidaan puuttua. Kuitenkin myös kotipesä pitää muistaa pitää kunnossa.

 

Joku kirjoitti ihan tavallisia asioita sivulla käymisen kirvoittavan päivän ainoat naurut. Perin tummaa on hänen huumorinsa. Pitäisikö meidän kaikkien antaa aikaa hänelle?

 

Käykää "Ihan tavallisia asioita" Facebook-sivuilla  ja klikatkaa. Saatte hyvää tietoa. Ainakin minulle se kelpaa.