13. tammi, 2020

Työvoima

Maanantai aamuna ei pitäisi lukea uutisia. Kuitenkin minulle kävi niin, kun luin Facebookista Verkkouutisten jutun työvoimasta. Monet politikot yllyttävät kielteisen turvapaikan saaneita käytettäväksi työvoimana Suomessa. Kenen on sitten vastuu, jos työntekijä loukkaantuu tai kuolee? Työntekijä, työnantajan, politikon vai maahanmuuttoviraston, joka ei ole poistanut kielteisen turvapaikan saaneita maasta. Suomessa epäillään olevan jo 4000-8000 kielteisen turvapaikkapäätöksen saannutta maahanmuuttajaa. Tämä on suuruusluokka kun puhutaan pimeästä työvoimasta maassamme.

Joku kertoi televisiossa, että hän voi ottaa töihin vaikkei maahanmuuttajalla ole papereita. Ihmetystä herättää silloin mihin ja miten henkilön eläke ja muut palkan sivukulut maksetaan ja kenelle? Mitä enemmän meillä on pimeätä työvoimaa, sitä huonommat ovat meillä työntekijöiden sosiaaliturva. On edesvastuutonta yllyttää käyttämään työvoimana kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita. Mikä meteli siitä syntyisi, jos asiaa ehdottaisi Persut. Sen sijaan, kun asiaa ehdottaa Vihreät, Demarit tai Vasemmistoliitto on asialla hilajainen hyväksyntä. Asiastahan puhui jo Demarien entinen puheenjohtaja  Antti Rinne vaalitentissä.

Tuntuu siltä, että ihan perusasiatkin on meillä Suomessa jo ihan sekaisin ja politikot vieläpä yllyttävät niihin. Katsotaan kuka ottaa vastuu, jos joku pimeän työvoiman suuri onnettomuus tapahtuisi maassamme. Tuskin silloin kovin moni ottaa asiasta vastuuta. Toivotaan kuitenkin, ettei niin koskaan kävisi. Kuitenkin asiasta on varoittavia esimerkkejä maailmalla historiassa. Hikipajakulttuuri ei millään sovi suomalaiseen yhteiskuntaan. Riittää, että meidän halpahallit ja marketit ovat jo täynnä niissä tuotettua tavaraa.

#hikipaja #paperittomat #paperittomatmaahanmuuttajat #maahanmuuttajat #demarit #vasemmistoliitto #vihreät #persut #perussuomalaiset #puheenjohtaja #anttirinne #maahanmuuttovirasto #työvoima #pimeätyövoima #kielteinenturvapaikkaäätös #hapahallit #marketit #verkkouutiset