Blogi

31. heinä, 2020

Tänään olin kuvaamassa Seurasaaressa ja parissa muussakin paikassa. Joten tällä hetkellä hyvinkin väsynyt. Oli kyllä aika haastava kuvaus, kun piti saada kuvattua yksi kansikuva. En tiedä vielä olenko tyytyväinen. Pitää ensin tehdä kuva valmiiksi ja vasta sen jälkeen muodostaa oma mielipide. Ilma oli kyllä turhankin lämmin, joten kyllä se vielä kesä jatkuu vaan, vaikka sääennustajat sanoisivat mitä.

#kansikuva #seurasaari #väsynyt #omamielipide #kuvavalmiiksi #lämminilma #kesä #kesäjatkuu #säääennustaja #lämmin #lämminsää

30. heinä, 2020

Maailman vaelluskalakannat ovat huvenneet kolme neljäsosaa 1970-luvulta lähtien kertoo Yle. Syitä siihen ovat ylikalastus, elinympäristön tuhoutuminen, nousuesteet ja padot. Yhtenä tärkeänä syynä ovat kalankasvatus jokisuilla. Kalakasvattamoista tulee paljon lohitäitä, mikä tappaa lohensmoltteja niiden matkatessa merelle. Vaellukaloja lohen lisäksi esimerkiksi ovat taimen,ankerias, nieriä, nahkiainen,vaellussiika, toutain ja vimpa.

On käsittämätöntä miten voimalayhtiöt ovat laiminlyönneet Suomessa lohiportaiden tekoa vaikkapa Kemijoessa, Tammerkoskella ja Oulujoessa. Pitäisi ehdottomasti saada laki, joka velvottaisi purkamaan padot voimalaitoksissa tai sitten rakentamaan kunnollinen ohitusuoma kaloille. Tästä olen kirjoittanut jo 2005 kirjassani Viehe.

Lohen vähyyden huomaa hyvin Tenojoella, kun katsoo nyt nousulohiseurantaa Tenojoella. Vielä kesäkuussa tilanne oli jonkinlainen. Nyt esimerkiksi 24.7 Tenolle nousi päivässä lohia 48 kpl. Se on todella katastrofaalisen vähän joella, jolla olisi helposti potentiaalia yli 2000-3000 lohen päivälukuihin. Saa nähdä suljetaanko koko Tenojoki tulevina vuosina. Ainakin nyt Tenon tilanne alkaa näyttää umpisurkealta. Itse olen menossa joelle ensi kesänä, mutta lohenkalastuksen oheen pitää keksiä muutakin ajanvietettä. Onneksi Norja on lähellä, jos rajat ovat silloin vain auki.

#vaelluskalakannat #vaelluskalakannathuvenneet #teno #tenojoki #tenonlohi #lohitäi #ankerias #taimen #vaellussiika #toutain #nieriä #ankerias #nieriä #nahkiainen #oulujoki #kemijoki #tammerkoski #vaelluskala #viehe #potentiaaliajoella #potentiaalia #puretaanpadot #patojenpurku #ohitusuoma #ohitusuomakaloile #suljetaankotenojoki #rajat #norja #lohenkalastus #ajanvietettä #pato #voimalapadot #voimalat #yle

29. heinä, 2020

Aamulla oli hyvä kuvausilma, kun Norjan sääennusteen mukainen sumu leijaili Espoon peltojen yllä. Kello herätti jo klo 4.00, mutta silloin ei sumua vielä ollut. Viiden maissa näytti jo hyvältä, joten ponnahdin silloin ulos. En olisi milläään jaksanut kävellä, mutta pikku hiljaa vanha volkkarikin alkoi vertyä. Kuvauspaikalle ei ollut paljon kuvattavaa, joten alle tunnissa homma oli kasassa ja ihan mielenkiintoisia valokuvia oli kasassa.

Kotiin tultuani haukkasin nopeasti pari paahtoleipää ja singahdin uudestaan ulos. Ehkä tämä kuvausreissu olisi pitänyt jättää väliin. Vettä alkoi tulla oikein kunnolla. En ottanut järjestelmäkameraa ulos kameralaukusta, vaan otin kuvat kännykällä. Kyllähän siinä kastui oikein kunnolla, vaikka sateenvarjo oli mukana. Onneksi aika raffeja-valokuvia tuli sateessakin. Oikeastaan oikein mielenkiintoinen sarja erilaisia kuvia. 

Sisällä vedin nopeasti villasukat jalkaani ja laitoin farkut kuivumaan. Kyllä kotona oli mukava olla.

#kuvausilma #norjansääennuste #sumu #kävely #vanhavolkkari #valokuva #kuva #järjestelmäkamera #kännykkä #kamera #paahtoleipä #singahdin  "kameralaukku #sade #sateenvarjo #märkä #kastua #villasukat

28. heinä, 2020

Harvoin näkee, että graffitit lentää ilmassa purkutalossa. Mitä ihminen tekee kauan aikaa, sen kone tuhoaa hetkessä. Eilen oli action päivä.

Tänään olikin sitten erilainen päivä, kun purkukoneesta meni joku osa rikki. Sita vain odotteli kuvaamista. Kuvaajia olikin tänään ennätysmäärä, kun meitä oli kolme kuvaajaa ja jänis. Jänö mutuskeli ruohoa ihan lähellä. Piti oikein katsoa, että on se jänis vai jonkun kani. Projektin yksi osa tulee luultavasti tällä viikolla valmiiksi, kun kaikki purkutalosta on maantasalla.

#purkutalo #talo #action #graffiti #streetart #valokuvaus #valokuvaaja #ennätysmäärä #jänö #jänis #maantasalla #ruoho #ruoka #purkukone #kani

 

27. heinä, 2020

Heinäkuun viimeistä viikkoa viedään kovaa vauhtia. Hyvä kesä on ollut ilmojen suhteen. Vaikka vettä on välillä on tullut rankasti, niin aurinkoakin on riittänyt sopivasti. Joka puolella Suomea taitaa olla hyvät marjamarkkinat. Lakkaa on olluut pohjoisessa ja etelässä mustikkaa, vadelmaa ja metsämansikkaa. Muuten en itse tietäisi niistä mitään, mutta Facebook tietää kaiken. Vadelmiakin toiset ovat poimineet luonnosta 5 litraa päivässä. Se on hyvin se. Siihen vielä mustikat päälle, niin pakastin on jo kohta täynnä hekkuja talveksi. Ei tarvitsi mitään hömppäpillereitä, kun syö päivittäin marjoja ja saa niistä vitamiineja.

Minä taidan lähteä taas kuvaamaan taloprojektia. Siitä tulikin paljon pidempi proggis, kun alussa luulin. Kuvassa olevaa graffitia ei enää ole, vaan tuokin kohta on jo palasina.

#heinäkuu #eloluu #marjanpoiminta #vadelmat #mustikat #lakka #pohjoinen #facebook #hömppäpillereitä #metsämansikka #graffiti #purkutalo #valokuvaus #taloprojekti #herkku #pakastin #vitamiini #psyö marjoja #syömarjoja #päivittäin