25. huhti, 2012

Kaloista

Viime päivinä on taas paljon puhuttu kaloista ja kestävän kehityksen kaloista. WWF:llä on liikennemerkki lista kaloista, joita ei saisi käyttää. Kuitenkin listalla oleva merikrontti on viime aikoina ollut hyvin suosittu raaka-aine Suomen ruokakilpailuissa. Samoin tonnikalaa käytetään paljon. Sinänsä suomalaisella kulutuksella on tuskin suurta merkitystä sille, että tonnikala tulee häviämään tulevaisuudessa maailman meristä. Kuitenkin eleenä on hieno asia, että toiset susi-ravintolat ovat maassamme lopettaneet tonnikalankin käytön.

 

Tässä lista kaloista joita ei tulisi käyttää

 

Ankerias                                                                        Piikkikampela

Hait ja rauskut                                                               Ruijanpallas

Kirjolohi (kasvatettu chileläinen ja turkkilainen)                  Siika (villi vaellussiika)

Kissakala                                                                        Sinisimpukka (villi)

Kultaotsa-ahven                                                             Tonnikala tuore ( sini, keltaevä

Lohi itämeren villi ja chileläinen)                                      isosilmätonnikala)

Meriantura                                                                    Turska (Pohjanmeri)

Meribassi

Merikrotti

Miekkakala ja marliini

Molva (pohjatroolattu)

Mustekala

Niilinahven

 

Kannattaa välttää listalla olevia kirjolohta ja lohta (norjalainen). Itse pidän listan suurimpana inhokkina chileläistä kasvatettua lohta. Luonnollisinta kaloissa on suosia suomalaisia

kaloja.

Kuvan ankerias on listalla ensimmäisenä.