Ruokablogi

21. helmi, 2016

Resepti on mukailtu Alexander ja Hanna Gullichsenin avokadopastasta

1 valkosipuli

1/2 chili (poista siemenet)

1 limetin mehu

3 kypsää avokadoa

suolaa ja mustapippuria

kourallinen tuoretta basilikaa hienonnettuna

2dl raastettua parmesania

500 g pastaa

250 savustettuja muikkuja

Pilko valkosipuli, chili ja avokado.

Sekoita pilkotut ainekset sekä mausteet, öljy, limetin mehu ja parmesaani keskenään.

Pilko myös savustetut muikut ja sekoita joukkoon.

Keitä pasta ja kun se on valmista sekoita kastikkeeseen.

Ripottele päälle parmesania ja mustapippuria ja nauti.

 

 

15. helmi, 2016

Sunnuntaina ruokapöydässämme oli haukea. Hauen lisänä helppo kylmä kastike:

1 prk kermaviiliä

200 g katkarapuja

1 valkosipulin kynsi

sitruunpippuia ja suolaa maun mukaan

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja tarjoile kylmänä.

Helppo ja maukasta.

29. syys, 2015

Viime viikolla sanomalehdet kertoivat, kuinka Suomessa syödään vähän kotimaista kalaa. Valtaosa Suomessa syötävästä kalasta on tuontikalaa ja selvästi suurimman siivun kalakaupasta ottaa norjalainen lohi ja kakkosena tulee tonnikala.

On sääli, että Suomessa halutaan syödä norjalaista antibiooteilla kasvatettua kalaa. Yhtään parenmpi ei ole dioksiideilla ryyditetty Itämerenlohi. Jos norjalaista lohta haluaa syödä, niin luomulohi on niistä paras vaihtoehto.

Suomessa kasvatettu kirjolohi on nostettu nykyisin WWF:n vihreälle listalle.  Eli jäkevämpää, kuin norjalainen lohi on käyttää kotimaista kirjolohta. Raisio on tuonut markkinoille Benelle-kirjolohen, jota myydän Stockmannin herkussa ja hallissa kalakauppa Ericksonilla. Eli ensi kerralla, kun perheelle tekee uunilohta, niin se kannattaa tehdä kotimaisista raaka-aineista.

Muista myös muut kotimaiset kalat hauki, ahven, silakka, kuha, made, siika ja muikku. Haluan aina korostaa, että muikku on hopeista kultaa, jota voi hyvällä omallatunnolla suosia omassa ruokavaliossa.

Kuvassa Tenon lohta kesältä 2015.

30. elo, 2015

n. 600 g lohifileen keskipalaa

1 rkl karkeaa suolaa

1 tl sokeria

rouhittua valkopippuria

rouhittua mustapippuria ja sitruunapippuria

Pane lohi nahkapuoli alaspäin kelmun päälle. Ripottele päälle suola, sokeri ja valkopippuri. Kääri kala kelmuun ja anna maustua jääkaapissa ainakin 6 h. Jos pidät suolaisesta, voi olla vaikka seuraavaan päivään.

Pyyhi lohen pinnalta suola pois ja leikkaa pitkittäin neljäksi nahattomaksi tangoksi. Sekoita pippurit keskenään ja ripottele ne lohen päälle. Paahda lohitankoja kuumalla pannulla joka sivulta hetki niin, että vain kalan pinta on kypsä, mutta kala on sisältä punaista. Kääri jokainen pastramipala erikseen kelmuun ja pane jääkaappiin pariksi tunniksi.

Leikkaa lohesta parin sentin viipaleita ja tarjoa esim sinappikastikkeen kanssa. Itse nautimme sitä pelkästään uusien perunoiden kanssa ja herkullista oli.

 

16. elo, 2015

Ainekset:

Siikaa tai ahventa

1 munakoiso

1 kesäkurpitsa

1 nuudelipaketti

kuivattua chiliä tai chilikastiketta

valkosipulia

rypsiöljyä

sitruunapippuria

1. Viipaloi munakoiso ohuiksi viipaleiksi. Laita viIipaleet talouspaperin päälle ja laita päälle reilusti suolaa (estää tummumisen). Anna olla suolassa 20 min. jonka jälkeen huuhdo suola pois. Laita päälle rypsiöljyä ja grillaa. 

2. Kuutioi kesäkurpitsa ja lisää sitruunapippuria, valkosipuilia ja öljyä. Paista grillin parilalla tai pannulla.

3. Savusta kala 30 min savustuspöntössä tai sähkösavustimessa.

4. Keitä nuudelit.

6. Laita munakoisot lautaselle. Lisää päälle savustettua kalaa, jonka päälle tulee nuudelit. Laita kesäkurpitsat munakoison viereen. Päälle kuivattu chiliä tai chilikastiketta. 

Nopeaa, helppoa ja edullista Ja mahdottoman kesäistä.