9. elo, 2013

Kuha

 

Kuha on ahvenkalojen lohkoon kuuluva petokala. Laji on elinvoimainen ja laajalle alueelle levinnyt Euroopassa. Aikaisemmin laji esiintyi pääasiallisesti vain Etelä-Suomessa, mutta on nykyisin levinnyt Lappia myöten. Kuha elää suolaisessa sekä makeassa vedessä.  On kuitenkin tarkkaa, ettei vesi ole liian suolaista. Tämän takia kuha ei elä ulkosaaristossa.

 

Kuhan alamitta on 37 cm, mutta monet kalastuskunnat käyttävät suurempaa alamittaa. Huolena on, että kuha ainakin kerran eläessään ehtisi kutea. Monessa Ruotsin järvessä kuhan alamitta on nykyisin 45 cm. Kuha voi kasvaa yli 10kg painoiseksi. Vuonna 2013 Toni Ikävalko ja Eero Mattila saivat Suomen ennätys kuhan 14,095 vapavälinein.

 

Kuha on urheilukalastajan suosikkisaalista. Vetouistelu on ollut kuhan kalastuksessa suosittua. Kuha ottaa lähes kaikkiin viehetyyppeihin, lusikkauistimeen, pilkkiin, putkiperhoon, perhoon, painouistimeen ja vaappuun.  Viime vuosina kuhan kalastuksessa suurin kasvu on kohdistunut kuhan jigikalastukseen. Kuhaa voidaan kalastaa kalajigillä heittäen tai vertikaalijiggaamalla. Yhdestä koukusta on helppo laskea ylimääräiset kuhat pois. Tässä asiassa Ruotsissa ollaan huomattavasti Suomea edellä. Isot kuhat ovat emokaloina erittäin arvokkaita ja niitä on syytä suojella. Kuhankalastuksessa maltti on valttia. Keltasävyiset vaaput ja jigit toimivat kuhankalastuksessa hyvin. Kuhaa voidaan myös onkia syötin ja kohon kanssa tai pohjaongella.

 

Ruokakalana kuha on arvostettu. Meidän perheessä arvostetaan kuhaa paljon. Koska maku on hento, emme halua pilata sitä voimakkaalla kastikkeella. Hento kermaviili tai herkkusienikastike tuo kuhan maut parhaiten esiin. Hyvät perunat tai perunamuusi sopivat hyvin kuhan kanssa käytettäväksi. Kuhaan perkeistä saa tehtyä hyvän kalaliemen.

Resepti:

Fileeraa kuha ja poista nahka. Ripottele molemmille puolille sitruunapippuria ja suolaa maun mukaan. Pyöritä file ruisjauhoissa ja paista voissa molemmin puolin.

Tarjoile uusien perunoiden tai perunamuusin kanssa. Kastikkeeksi kermaviili, johon mausteeksi sitruunapippuria ja halutessasi hiukan ruohosipulia.