21. joulu, 2014

Joulukaloja

Taas on se aika vuodesta jolloin joulukalat hankitaan. Yleensä parhaat joulukalat saa hankittua halleista. Tällä hetkellä itse käytän Hakaniemen ja Hietalahden halleja. Sieltä hankin kalat yleensä Reitin Kalasta, Marja Nätiltä tai E. Erikssonilta. Jokaisella on joku erikoisuus.

Lohi on jo monena jouluna aiheuttanut eniten päänvaivaa, niin tänäkin vuonna. Itse olen koittanut tiputtaa lohen käytön mahdollisimman minimiin. Yksi perheemme tytöistä pittä lohesta niin paljon, että sitä olisi hyvä olla pöydässä. Päädyin taas luomuloheen. Tosin se oli aika kiven alla. Sitä löytyi E.Erikssonin kaupasta Hietalahden hallista.

Siika kuuluu meillä myös aina joulupöytään. Nyt on pakkasessa itse kalastettua siikaa ja mätiä. Toisesta puolesta tulee savukalaa ja toisesta kraavia. En ole pitkään aikaan löytänyt kaupasta hyvää savustettua siikaa. Yleensä se on tuontitavaraa ja ihan raakaa. Savukalassa pitää maistua savun maku. Ainakin minulle. Opa savustimella onnistuu savustaminen omalla pihalla. Oli kesä tai talvi.

Näiden lisäksi pitänee ostaa pala kirjolohta. Saa nähdä saako sitä jo tänä jouluna suljetusta systeemistä. Eli vesistöön ei mene ravinteita. Ainakin täksi jouluksi sitä jo luvattiin.

Koska hallien kalakaupoissa on huomenna luultavasti vuoden vilkkain päivä kannattaa olla liikkellä jo heti aamulla. Ainakin minä yritän rykiä kahvaa jo heti ensitunteina. Kaikille oikein hyvää mieltä jouluruokien hankkimiseen. Jouluruuhkassa maltti on valttia.