8. huhti, 2015

Taloudellisuutta

Välillä kalaruuissa pitää miettiä kalojen taloudellissuutta ja ekologisuutta. Se mikä maistuu hyvältä ei ole luultavasti taloudellisin vaihtoehto. Lohta, ankeriasta ja tonnikalaa pyrin välttämään mahdollisimman pitkälle. Kuitenkin jouluna tulee syötyä luomulohta ja kesällä ainakin muutaman kerran omaa pyytämää lohta, jos sitä on onnistunut saamaan. Vaikka Suomen tonnikalan kulutus ei maailmaa pelasta, yritän välttää sitä mahdollisimman paljon. Kuitenkin joskus Sushi-lajitelmassa saattaa sitä olla tarjolla tietämättä.

Oma taludellisuus lista voisi näyttää tätä niiden suomalaisten kalojen osalta joita pääasiassa tulee syötyä vuoden aikana. 1 Muikku, 2 Ahven 3 Hauki, 4 Siika, 5 Silakka, 6 Särki, 7 Sei ja Turska, 8 Kuha, 9 Harjus, Rautu 10 Lohi.

 

Muikku on noussut vuodessa suosikkikalakseni. Kala on vielä kohtuuhintainen, sitä on järvissä riittävästi ja ruokana se on todella monipuolinen. Sitä voi paistaa, savustaa, halstrata, tehdä muikkukukkoa, uunissa, sopassa, padassa, leivittää, sopii myös hyvin pastaan ja pitsaan.

 

Pienenä kalastin ja söin muikkua niin paljon, että melkein kyllästyin. Järvelle oli lähdettävä aikaisin aamulla ja monesti reissu kesti iltaan. Avovesikaudella sitä piti tehdä jokaisena päivänä. Siitä on hyviä muistoja ja huonoja muistoja. Päähän ovat syöpyneet ne kerrat, kun muikun asemasta pohjaverkot olivat täynnä kiiskiä tai pientä ahventa. Hienoja olivat ne aamut jolloin järvi lepäsi aivan tyynenä ja lokit vahtivat pintaverkon kohoja. Jossain vaiheessa unohdin muikun, mutta olen löytänyt sen uudelleen. Muikkupasta tai pizza on aivan loistavaa ja sitä pitää kokeilla ehdottomasti eri versioina. Voi kumpa pienet ravintolat löytäisivät tämän hienon raaka-aineen valikoimaansa. Usein ostamme muikkuja kilon ja laitamme puolet pakkaseen. Savustetut muikut valmistuvat nopasti Opa-savustimessa. Ylijääneet muikut maistuvat viikolla hyvältä leivän päällä. Yhtään kalaa ei jää hukkaan. Tämä on suomalaisten puhdasta kultaa.

 

Entä sitten kansalliskalamme ahven. Se on lähes yhtä monipuolinen, kuin muikku. ennen arvostin isoja ahvenia. Nykyisin ne pääsevät takaisin kasvaamaan ja pienemmät menee ruuaksi. Juuri pyydettynä ahventa on mukava fileroida. Kesällä ahventa tulee kalastettua soutamalla jigeillä ja pienillä vaapuilla. Loistava padassa tai paistettuna.

 

Syön myös mieleeläni haukea, vaikka sekin on usein parjattu kala. Hauessa on usein mukana enakkoluuloloa. Sitä pahempi, mitä pohjaisemmaksi mennään. Luultavasti siihen on syynä se, että kalalla on maksettu aikoinan veroja Ruotsiin. Haukea pitää osata käsitellä oikein, niin siitä saa ruodot pois. Lihamylly on oiva välinen hauen kanssa. Miten hyviä kalapihvejä saa hauesta tehtyä vaikka hampurilaisiin. Ja varmasti terveellisimpiä.

 

Joku voi ihmetellä miksi kuhan on niin kaukana listalla. Siksi, että se on kaupoissa jo ylihinnoiteltua ja hinta tuntuu vieläkin nousevan. Itse pyydystettynä se on Helsingin lähivesillä ylikalastettua silppua, jota pitää mittailla koko ajan, jotta ylämittaisia kaloja löytyisi. Tosin heinäkuussa sen kalastus jigillä tai vaapulla on leppoisaa puuhaa. Tulevaisuudessa keskimitta onneksi kasvaa.

 

Jokainen voi miettiä omaa kalojen kulutustaan ja miten sitä voisi muuttaa taloudellisemmaksi. Särki on yksi kala, jonka käyttö lisääntyy koko ajan ja sitä on yllin kyllin vesistöissämme.