26. touko, 2015

Tonnikala

Vaikka pidänkin paljon sushista pyrin välttämään mahdollisimman paljon tonnikalaa. Aina kuitenkaan tarjoilijatkaan ei tiedä ravintoloissa mitä kalaa tarjolla on. Tonnikala on hieno raaka-aine, mutta aivan liian ylikalastettu. Maapallon tonnikalakannat eivät tule kestämään nykyistä kalastusta. Sen kilohita parhaimmista yksilöitä on saattanut olla yli 700  puntaa kilolta. Vuonna 2011 maksettiin Tokion Tsukiji marketin huutokaupassa 257 000 puntaa yhdestä tonnikalasta. Ei siis mikään ihme, että kalastajat pyydystävät tonnikalan sukupuuton partaalle. Isosilmätonnikala, tonnikala, sinievätonnikala ja keltäevätonnikala ovat kaikki jo huolestuttavan uhanalaisia.

Suomen tonnikalan käytöllä ei ole mitää merkitystä maailman tonnikalan käytössä. Uskon kuitenkin, että jokainen pienikin puro on tärkeä pyrkimyksissä tonnikalakantojen säilyttämiselle. Tonnikalaa ei ole saatu edes Cites-listalle sillä suurimmat pyyntivaltiot estävät lajin suojelemisen. Vähän sama asia, kuin meillä saimaannorpan, saimaannieriän ja järvilohen suojeleminen. Kuitenkaan lohta ja tonnikala pyrin vättämään mahdollisimman paljon omissa ruokaympyröissä. Suomen järvet ja meret ovat täynnä käyttökelpoisa kaloja. Suositaan mielummin niitä.

Kuva Inverno Dreaming.