29. syys, 2015

Kotimaista kalaa

Viime viikolla sanomalehdet kertoivat, kuinka Suomessa syödään vähän kotimaista kalaa. Valtaosa Suomessa syötävästä kalasta on tuontikalaa ja selvästi suurimman siivun kalakaupasta ottaa norjalainen lohi ja kakkosena tulee tonnikala.

On sääli, että Suomessa halutaan syödä norjalaista antibiooteilla kasvatettua kalaa. Yhtään parenmpi ei ole dioksiideilla ryyditetty Itämerenlohi. Jos norjalaista lohta haluaa syödä, niin luomulohi on niistä paras vaihtoehto.

Suomessa kasvatettu kirjolohi on nostettu nykyisin WWF:n vihreälle listalle.  Eli jäkevämpää, kuin norjalainen lohi on käyttää kotimaista kirjolohta. Raisio on tuonut markkinoille Benelle-kirjolohen, jota myydän Stockmannin herkussa ja hallissa kalakauppa Ericksonilla. Eli ensi kerralla, kun perheelle tekee uunilohta, niin se kannattaa tehdä kotimaisista raaka-aineista.

Muista myös muut kotimaiset kalat hauki, ahven, silakka, kuha, made, siika ja muikku. Haluan aina korostaa, että muikku on hopeista kultaa, jota voi hyvällä omallatunnolla suosia omassa ruokavaliossa.

Kuvassa Tenon lohta kesältä 2015.