Ruokablogi

24. heinä, 2015

Piristävä erilainen kalakeitto. Ohjeesta poiketen käytimme kalana seitä.

4 perunaa
2 porkkanaa
4 lehtisellerinvartta
1 pieni purjosipuli
1 1/4 l vähäsuolaista kalalientä
1 tlk (390 g) yrteillä maustettua tomaattimurskaa
  rouhittua mustapippuria
  (mineraalisuolaa)
400 g kalafileitä (kirjolohta ja kuhaa tai ahventa)
  hienonnettua tuoretta tilliä
  hienonnettua tuoretta basilikaa

Valmistusohje

Kuori ja lohko perunat. Kuori ja kuutioi porkkanat. Huuhdo ja suikaloi lehtisellerinvarret sekä halkaistu purjosipuli.

Kuumenna kalaliemi ja tomaattimurska kiehuvaksi. Lisää kaikki kasvikset ja mausta keitto mustapippurilla sekä tarvittaessa mineraalisuolalla. Keitä kasviksia 10–15 minuuttia, kunnes ne ovat sopivan pehmeitä.

Paloittele kalafileet ja lisää ne keiton joukkoon. Hauduta miedolla lämmöllä muutama minuutti, kunnes kalapalat ovat kypsiä.

Höystä valmis keitto hienonnetulla tillillä ja basilikalla. Tarjoa runsaskuituisen ja mahdollisimman vähäsuolaisen täysjyväruisleivän kanssa.

Toimittaja: Sirkka Hirvonen

Ohje: http://ruoka.fi/reseptit/punainen-kalakeitto 

22. heinä, 2015

Rapu kausi on alkanut. Muistathan desinfioida merrat ennen niiden käyttöä.

Rapujen keittäminen:

Varaa 5-20 kpl rapuja /ruokailija

1. Tarkista, että kaikki ravut ovat tarpeeksi isoja ja eläviä. Pienet ravut kannattaa päästää takaisin veteen. Siten niistä on enemmän iloa tulevina vuosina.

2. Huuhtele ravut hyvin kylmän veden alla.

3. Kiehauta 10 l vetta suuressa kattilassa. Kaikkien rapujen pitää peittyä heti kunnolla vedessä.

4. Lisää veteen 2 rk karkeaa suolaa jokaista vesilitraa kohti. Lisää veteen myös 6-7 sokerinpalaa sekä nippu tillin varsia ja kukintoja.

5. Laita suurimmat ravut kiehumaan ensin. Laita kattilaan kansi. Keitä rapuja 12-15 minuuttia.

6. Kun ravut ovat kypsiä, ota kattila pois liedeltä ja poista tillit. Laita veteen uudet tillit varsineen ja kukintoineen. Jäähdytä kattila keitinliemineen kylmässä vedessä tai järvessä.

Kuva:Linda Åslund

22. heinä, 2015

Kuva: Niklar Morberg

19. heinä, 2015

Ruoka syntyi kun edelliseltä päivältä jäi keitettyjä uusia perunoita. Pilkoin perunat viipaleiksi ja maustoin ne öljyseoksella, jossa oli sweet chili kastiketta, chiliä, paprikaa ja currya. Mausteet voi tietenkin laittaa mauan mukaan.

Siikafileet suolasin ja voitelin sweet chilikastikkeella.

Sitten vaan kaikki grilliin. Pastuivat nopeasti.

Nautimme raikkaan salaatin kera. Herkullista ja helppoa.

12. kesä, 2015

Savustettua siikaa 

Guacamolea:

     - 2 kypsää avocadoa

     - tomaatti

     - sipuli

     - sitruunamehua

     - suolaa, pippuria ja chiliä

     Murskaa avocado, pilko tomaatti ja sipuli. Sekoita aineikset ja lisää sitrunamehu ja  mausteet.

Creme fraichea

salaattia

kurkkua

tuoretta korianteria

Tortilla "lettuja"

Täytä tortilla salaatilla, kurkulla, guacamolella, creme fraichella ja savukalalla. Pinnalle vielä hiukan tuoretta korianteria.