Lohiportaat

23. huhti, 2018

Huomenna 24.4. 2018 aukeaa jälleen vuoden 2018 Tenon kalastuslupien myynti soutulupien osalta. Maa ja Metsätalousministeriön mielestä viime vuonna ei koettu vielä tarpeeksi takapakkia kalastusasioissa. Uutuutena tälle vuodelle on se, että suomalaiset saavat ostaa Suomesta vain 4 lupaa vikossa. Tietysti sama ei koske norjalaisia ja suomalaiset saavat ostaa sieltä lisälupia Ely-keskuksesta asiasta kysyttäessä on sanottu, että tarkoitus on helpottaa lupien saantia??? Näin se raha siirtyy mielummin Norjaan kuin Suomeen. Erittäin onnistunutta talouspolitiikkaa.

Lohiranta kertoi 14.4.2018 viime vuoden matkailusta Facebookissa seuraavaa: Liikevaihto -57%, Tulos -70%, Majoitus -42%, Ruoka ja kahvio -44%, vene ja moottorivuokraus -75.9%. Maa ja Metsätalousministeriö voi onnitella itseään. Näin yrittäjyyttä hoidetaan Suomessa! Tämäkään ei riittänyt, vaan piti kurittaa vielä lisää. Eläköön suomalainen virkamies! Hyvin syötetty, hyvin maasutettu, kykenee luoviin ratkaisuihin! Kuitenkin lohiluotaimet ja laskurit puuttuvat vieläkin jokisuulta?

#teno #tenojoki #lohi #lohiranta #tenonkalastus #mmm #maajametsätalousministeriö #lohipolitiikka #kalastuslupa #lohiperho #vaappu #joki #jokikalastus #virkamies

29. kesä, 2017

Kohti Tenoa on lähto parin päivän päästä. Fiilis ei kyllä ole kovin korkealla. Juuri fiiliksen takiahan sinne mennään. Harmittaa omasta ja lappilaisten yrittäjien puolesta. Joki on lähes tyhjä kalastajista vaikka paras sesonki on meneillään. Virkamiehet voivat onnitella itseään, tehtävä suoritettu. Lohta suojellaan. mutta suojellaako sitä merellä, vuonossa ja jokisuulla? Tuksin, mutta kuka sitä piittaisi.  Virkamiehet tekevät päätöksiä, olivat ne sitten huonoja tai hyviä. Kansa on äänestänyt jaloillaan ja siirtynyt Norjaan ja Tornionjoelle. Ehkä kaikki meni miten norjalaiset sen suunnittelivatkin. He lyövät kättä suomalaisen virkamiehen ja kansanedustajien olalle. Akkurat, hollikong. Suurimpia hurkastelijoita ovat eduskunnassa äänestyksystä poisolleet kansanedustajat. Heidän omatunto on alkanut kolkuttelemaan vasta äänestyksen jälkeen.  Itseäni harmittaa eniten se, etten ole joella 22-01 välisenä aikana ja aamulla, kun aurinko nousee tunturin takaa ja tietäisit miknkä perhon sidot siiman päähän. Valinnanvapaus on ollut parasta Tenolla. Olet saanut kalastaa, siiloin kun siltä on tuntenut. Nyt sinut on kahlittu muottiin, joka on tehty Maa ja Metsätalousministeriössä. Tulevista vuosista en tiedä, katsotaan mitä elämä tuo tullessaan. Jokea en enää vaihda, jos Teno jää niin sitten pysyn muiden kalojen pyynnissä. Eniten harmittaa tenolaisten yrittäjien puolesta. Onhan tämä meno samanlaista, kun vanhassa Neuvostoliitossa. Balalaikka soi ja mahorkka haisee! Samanlaista se on etelässäkim- Yritysten edessä on isot tietyömontut parhaaseen turistisesonki aikaan. Sama toistuu lähes joka kesä  Onnea #suomi100. 

Itselläni tämä on juhlavuosi Tenolla. Juhlavuotta vietän käyttämällä joella vanhoja Abun lasikuituvapoja. Siiman päähän sidon lohiperhon, mikä on viimeksi uinut Tenossa 1967. Siihen, jos lohi ottaisi, niin ainakin hetkellisesti voisi olo tuntua paremmalta ja nostalgiaryöppy täyttää mielen. Perho on Silver Grey. Se ostettiin aikoinaan Schröderiltä ja sitä hoikisti kuuluisa Tenon soutaja Jooseppi Pieski. Onneksi on vielä hyviä muistoja Tenolta. Niitä ei voi pilata edes Maa ja Metsätalousministeriön virkamiehet.

16. maalis, 2017

Lohirintamalta ei ole kuulunut hyviä uutisia. Ei vaikka vietämme maamme juhlavuotta. Eeva- Maria Maijala Kalatalouden keskusliiton kepulainen puheenjohtaja puolustaa uutta lohiasetusta ja antaa sekavia lausuntoja lehdistössä. Lohta aletaan kalastaa merellä entistä aiemmin, mikä tarkoittaa vähemmän nousevia lohia Torniojokeen ja Simojokeen. 

Kemijoella Kemijoki Oy on alkanut sooloilemaan ja haluaisi hoitaa kohta kaikki lohiportaista aiheuttuneet velvoitteensa itse. Sehän on täyttä myrkkyä, sillä jokainen urheilukalastaja ymmärtää, että Kemijoki Oy ei ole kiinnostunut siitä, että lohi nousisi Kemijokeen. He tekevät kaikkensa, ettei kala nousisi lohiportaita pitkin, eikä lohen ylisiirtoja suoritettaisi. Se kun tietäisi lisää rahaa liituraitapuvun povitaskuun osinkoina. Tuntuu, että Lapissakin tietyt järjestöt ovat järjestäytymässä samaan sököporukkaan Kemijoki Oy:n kanssa. Kansaneustajat, jotka istuvat Kemijoki Oy:n hallituksessa ovat myös selkärangattomia.

Pahnan pohjimmaisena sitten Teno. Kohta alkaa uusi kalastuskausi, eikä Tenonsääntöä ole vieläkään saatu sorvattua. Lohikuninkuuskisaakaan ei tänä vuonna Utsjoella järjestetä. Vanha perinne katkeaa. Huhuja liikkuu jos jonkinlaisia: lupien hinnat nousevat rajusti, omia veneitä saa käytää ja poolijaot vievät vapauden kulkea joella. Herrat kalastavat illalla ja rupusakki päivällä. Porukka on tekemässä laajempaa poikottia joelle. Itse aion olla uskollinen joelle, mutta fiilikset ovat aika mollivoittoiset. Suurin hyöty Tenon lohelle saataisiin, jos makrillipyyntiä laitettaisiin kuriin Tenon vuonossa. Itse tein jo viime vuonna selväksi, että jokea en vaihda. Jos jään pois, niin siilloin loppuu myös lohenkalastus lopullisesti. 

Eli ei mitään uutta auringon alla Suomen lohipolitiikassa!

21. heinä, 2016

Urheilukalastajat Suomen puolella odottavat ihmeissään Tenon uutta sääntöä vuodelle 2017. Sen myötä yöaurinko jäisi venekalastajalle entiseksi muistoksi. Turistikalastaja saisi soutaa vain 07.00-19.00 välisenä aikana. Luultavasti joku kädetön ja soututaidoton valtion virkamies haluaa joen tyhjemmäksi, kun paikallinen soutaa herraa. Lohensuojelu ymmärretään, mutta tehdäänkö osa säännöksistä vain mielijohteisesti, sitä sopii kysyä? Onko kukaan Suomen virkamiehistä käynyt tytkimassa lohoenkalstusta merellä Tenon edessä ja vuonossa? Tuskinpa. Siellä pienin määrä ostaa tukussa Tanan lohta taitaa olla 500 kg. Suomalainen virkamies uskoo tilastoja. Kuitenkin lohen vähyyteen on varmasti syypää norjalainen kassikasvatus ja meripyynti, kuin suomalainen urheilukalastaja. Lohikasvattamoiden kalatäit tappavat pieniä lohensmoltteja kasapäin. Sen norjalaiset unohtavat mainita dokumenteissaan. He kehuvat päästeetöntä kaivaostoimintaa ja maataloutta. Uskokoon joka tahtoo. On surullista katsoa, kun suomalaiset raijaavat kassilohta rajan yli. Ainakaan minä en sitä suostu syömään omassa kotitaloudessani. Norjalaiselle kassilohelle voisi lätkäistä kunnon rajatullit, koska Norja ei ole EU maa. 

 

 

Uskon, että kohta kansanedustajat saavat vastaanottaa uuden sukupolven karvalakkilähetystön, jos saan käyttää vanhaa termiä, kun Kemijoen puolestapuhujat valtasivat aikoinaan ministeriön Helsingissä. Onko noita uusia kalastusaikoja mietitty ministeriössä. Porukka kalastaa joella pävän ja palaa tuville. Kaikki kaupat ja palvelut ovat kiinni. Nekin rahat pyörisivät kivasti kunnassa. Onko oikein, että venekkalastajalta viedään viisi tuntia pois ja pakotettan unohtamaan ne illat, kun joki esittelee kaikkia Tikkurilan värikartan värejä. Herrat päätätvät mitä päättävät, mutta ensi syntyy kansanliike Lappilaisten kesken. Kyllä mökkikylä yrittäjä tarvitsee tuloja, kun on mökkeihin satsannut. Sitä ei vann puusilmäinen suomalainen valtionvirkamies ymmärrä. Vuonossa ja merellä jatkuu meripyynti norjalaisten kesken samassa mittakaavassa. Norjalaiset kiittävät, kun suomalainen virkamies käveli liukumiinaan.

Kuvassa ehkä minun viimeisen iltasoudun värikatta Lohirannassa Tenossa. Kävin ensi kertaa Tenolla vuonna 1967.

 

21. huhti, 2016

Tänään on juhlapäivä Korkeakoskella. Tänään pitäisi vesi virrata ensi kertaa Korkeakosken lohiportaita pitkin. Toivotaan, että portaat ovat sen kaiken arvoiset ja vaelluskalat vimpa, lohi taimen, nahkiainen, ankerias, säynävä ja muut kalat pystyvät nousemaan vaativan nousun. Ainakin minä laitan kaikki peukut pystyyn sille. Oli aikakin Korkeakosken saada omat lohiportaat. Tulevat vuodet näyttävät niiden toimivuuden. Toivottavasti Ahvenkoski saa myös tulevaisuudessa lohiportaat. Kymijoella on valtavasti potenttiaalia vaelluskalojen suhteen. On vihdoinkin aika haudata vakavat virheet maamme kalastuspolituiikassa ja antaa kaloille mahdollisuus nousta jokiin kutemaan. Olemme oikealla tiellä. Kiitos teille, jotka olette työllänne mahdollistaneet tämän. Nyt lippu salkoon Kymillä.

Kuva: FolsomNatural.