Lohiportaat

21. marras, 2018

Kevättä odotellaan, jotta tuntisi Tenon olevan lähempänä. Onko kalastus enää päälimmäisenä, jos Tenojoelle tekee mieli. Ei ole, sillä ainakin viime kesän kalastus siellä oli niin huonoa. Helleaalto teki sen, ettei päiväkalatuksella ollut paljon toivoa saaliiden suhteen. Ensimmäisen kerran minun aikananani en nähnyt Lohirannassa yhtään väsytystä. Yksi kunnon lohi sentään paikasta tuli, mutta en ollut Riston kanssa sitä todistamassa. Siinä taas vahva viesti heille joiden mielestä uusi sopimus on niin hyvä. Tosin varauksettomasti sitä ei taida kannattaa kuin yksi blondi Ylätenolta. Kyllä se on aika kuraa ja moni on sitä mieltä ja paikalliset yrittäjätkin. Onneksi nytkin muu toimita Tenolla ja Norjassa korvasi hyvin pettymykset joella. 

Joku kertoi keskustelupalstalla oevansa tyytyväinen sopimukseen. Juu varmasti, kun vietti joella yöt eri soutajien kanssa. Suurehkon kalastusvälinefirman ylätason pomomies ei uskonut oman tehtaansa tuotteisiin. Matkassa oli Jan-vaappuja ostettuna Jarmo Rapalalta. Tietysti jos on kädetön, niin pitäähän sitä soutajaa käyttää. Kuitenkaan ei kannata kehua silloin lupapolitiikkaa. Varsinkaan, kun ei ollut varannut soutajaa edes etukäteen. Sen ymärrän hyvin etti uittanut oman tehtaansa tuotteita. En minäkään olisi kehdannut, varsinkaan Tenolla. Laadulla on sentään tekijänsä.

#teno #tenojoki #lupapolitiikka #lohi #lohijoki #janvaappu #soutaja #kädetönurheilukalastaja #pomomies

20. kesä, 2018

Tenolla ei tunnu olevan tänä vuonna kovinkaan paljon lohta. Sen sijaan viime viikkojen aikana on noussut otsikoihin se, ettei Ely-keskus ole myöntänyt paikallislupaa erätoimittaja Kala-Harri Matikaiselle. Ei muka ole täyttynyt 7 kuukauden paikkakunnalla oleminen, minkä lupa vaatii. Samalta mieheltä on vaadittu todistelua aikaisemmin oleskelusta paikkakunnalla. Luultavasti sama ilmiantaja kiusaa Kala-Harria vuodesta toiseen. Samaan vipuun tuntuu menevän Ely-keskus lähes vuosittain.

Luulisi jo tuon tason kiusaamisen kuuluvan Neuvosto-ajan jäänteisiin. Kala-Harrinhan näkee aina Sirmassa kalassa, jos sinne  menee kalalle. Syksyisin hän metsästää. Kala-Harri jakelee auliisti ilmaiseksi kalastusvinkkejä, mistä kaikki eivät näytä olevan iloisia. Hän on esimerkillään kannustanut monet uudet lohenkalastajat lajin pariin. Ei ole mikään ihme, jos laji näivettyy tulevien vuosien aikana. On aika surkuhupaisaa vaatia häntä joka vuosi todistuksia asumisestaan Utsjoella.

Nyt Kala-Harri ei ole saanut paikallista lupaa. Se estää häntä suorittamasta ammatiaan, missä hän tällä hetkellä paras paikallissoutajista. Hänen asiakkaansa tietävät saavansa laatua ja Kala-Harri  ei tee ohareita asiakkailleen. Halutaanko tälläin lohimies pois Tenolta. Siinä menettää Tenojoki ja Utsjoki todella paljon mainosarvoa. Pahinta on se ettei kala-Harri saa harjoittaa ammattiaan.

Ely-keskuksen pitäisi ihmisten kiusamisen sijaan parantaa Tenon lupamyyntiään, mikä kusi jälleen tänäkin vuonna. Minäkin sain 7 lupaa samalle viikolle. Kuitenkaan sitä määrää päiviä, ei saa soutaa Tenolla, kun se rahoituspäiväkin on olemassa. On selvää, että Ely-keskuksista on tullut byrokraattisia pömppävatsaisia laitoksia, millä on keisarin oikeudet. Pitäisi osata käyttää sitä kuuluisaa maalaisjärkeäkin. Katsotaan miten asia etenee.

 

23. huhti, 2018

Huomenna 24.4. 2018 aukeaa jälleen vuoden 2018 Tenon kalastuslupien myynti soutulupien osalta. Maa ja Metsätalousministeriön mielestä viime vuonna ei koettu vielä tarpeeksi takapakkia kalastusasioissa. Uutuutena tälle vuodelle on se, että suomalaiset saavat ostaa Suomesta vain 4 lupaa vikossa. Tietysti sama ei koske norjalaisia ja suomalaiset saavat ostaa sieltä lisälupia Ely-keskuksesta asiasta kysyttäessä on sanottu, että tarkoitus on helpottaa lupien saantia??? Näin se raha siirtyy mielummin Norjaan kuin Suomeen. Erittäin onnistunutta talouspolitiikkaa.

Lohiranta kertoi 14.4.2018 viime vuoden matkailusta Facebookissa seuraavaa: Liikevaihto -57%, Tulos -70%, Majoitus -42%, Ruoka ja kahvio -44%, vene ja moottorivuokraus -75.9%. Maa ja Metsätalousministeriö voi onnitella itseään. Näin yrittäjyyttä hoidetaan Suomessa! Tämäkään ei riittänyt, vaan piti kurittaa vielä lisää. Eläköön suomalainen virkamies! Hyvin syötetty, hyvin maasutettu, kykenee luoviin ratkaisuihin! Kuitenkin lohiluotaimet ja laskurit puuttuvat vieläkin jokisuulta?

#teno #tenojoki #lohi #lohiranta #tenonkalastus #mmm #maajametsätalousministeriö #lohipolitiikka #kalastuslupa #lohiperho #vaappu #joki #jokikalastus #virkamies

29. kesä, 2017

Kohti Tenoa on lähto parin päivän päästä. Fiilis ei kyllä ole kovin korkealla. Juuri fiiliksen takiahan sinne mennään. Harmittaa omasta ja lappilaisten yrittäjien puolesta. Joki on lähes tyhjä kalastajista vaikka paras sesonki on meneillään. Virkamiehet voivat onnitella itseään, tehtävä suoritettu. Lohta suojellaan. mutta suojellaako sitä merellä, vuonossa ja jokisuulla? Tuksin, mutta kuka sitä piittaisi.  Virkamiehet tekevät päätöksiä, olivat ne sitten huonoja tai hyviä. Kansa on äänestänyt jaloillaan ja siirtynyt Norjaan ja Tornionjoelle. Ehkä kaikki meni miten norjalaiset sen suunnittelivatkin. He lyövät kättä suomalaisen virkamiehen ja kansanedustajien olalle. Akkurat, hollikong. Suurimpia hurkastelijoita ovat eduskunnassa äänestyksystä poisolleet kansanedustajat. Heidän omatunto on alkanut kolkuttelemaan vasta äänestyksen jälkeen.  Itseäni harmittaa eniten se, etten ole joella 22-01 välisenä aikana ja aamulla, kun aurinko nousee tunturin takaa ja tietäisit miknkä perhon sidot siiman päähän. Valinnanvapaus on ollut parasta Tenolla. Olet saanut kalastaa, siiloin kun siltä on tuntenut. Nyt sinut on kahlittu muottiin, joka on tehty Maa ja Metsätalousministeriössä. Tulevista vuosista en tiedä, katsotaan mitä elämä tuo tullessaan. Jokea en enää vaihda, jos Teno jää niin sitten pysyn muiden kalojen pyynnissä. Eniten harmittaa tenolaisten yrittäjien puolesta. Onhan tämä meno samanlaista, kun vanhassa Neuvostoliitossa. Balalaikka soi ja mahorkka haisee! Samanlaista se on etelässäkim- Yritysten edessä on isot tietyömontut parhaaseen turistisesonki aikaan. Sama toistuu lähes joka kesä  Onnea #suomi100. 

Itselläni tämä on juhlavuosi Tenolla. Juhlavuotta vietän käyttämällä joella vanhoja Abun lasikuituvapoja. Siiman päähän sidon lohiperhon, mikä on viimeksi uinut Tenossa 1967. Siihen, jos lohi ottaisi, niin ainakin hetkellisesti voisi olo tuntua paremmalta ja nostalgiaryöppy täyttää mielen. Perho on Silver Grey. Se ostettiin aikoinaan Schröderiltä ja sitä hoikisti kuuluisa Tenon soutaja Jooseppi Pieski. Onneksi on vielä hyviä muistoja Tenolta. Niitä ei voi pilata edes Maa ja Metsätalousministeriön virkamiehet.

16. maalis, 2017

Lohirintamalta ei ole kuulunut hyviä uutisia. Ei vaikka vietämme maamme juhlavuotta. Eeva- Maria Maijala Kalatalouden keskusliiton kepulainen puheenjohtaja puolustaa uutta lohiasetusta ja antaa sekavia lausuntoja lehdistössä. Lohta aletaan kalastaa merellä entistä aiemmin, mikä tarkoittaa vähemmän nousevia lohia Torniojokeen ja Simojokeen. 

Kemijoella Kemijoki Oy on alkanut sooloilemaan ja haluaisi hoitaa kohta kaikki lohiportaista aiheuttuneet velvoitteensa itse. Sehän on täyttä myrkkyä, sillä jokainen urheilukalastaja ymmärtää, että Kemijoki Oy ei ole kiinnostunut siitä, että lohi nousisi Kemijokeen. He tekevät kaikkensa, ettei kala nousisi lohiportaita pitkin, eikä lohen ylisiirtoja suoritettaisi. Se kun tietäisi lisää rahaa liituraitapuvun povitaskuun osinkoina. Tuntuu, että Lapissakin tietyt järjestöt ovat järjestäytymässä samaan sököporukkaan Kemijoki Oy:n kanssa. Kansaneustajat, jotka istuvat Kemijoki Oy:n hallituksessa ovat myös selkärangattomia.

Pahnan pohjimmaisena sitten Teno. Kohta alkaa uusi kalastuskausi, eikä Tenonsääntöä ole vieläkään saatu sorvattua. Lohikuninkuuskisaakaan ei tänä vuonna Utsjoella järjestetä. Vanha perinne katkeaa. Huhuja liikkuu jos jonkinlaisia: lupien hinnat nousevat rajusti, omia veneitä saa käytää ja poolijaot vievät vapauden kulkea joella. Herrat kalastavat illalla ja rupusakki päivällä. Porukka on tekemässä laajempaa poikottia joelle. Itse aion olla uskollinen joelle, mutta fiilikset ovat aika mollivoittoiset. Suurin hyöty Tenon lohelle saataisiin, jos makrillipyyntiä laitettaisiin kuriin Tenon vuonossa. Itse tein jo viime vuonna selväksi, että jokea en vaihda. Jos jään pois, niin siilloin loppuu myös lohenkalastus lopullisesti. 

Eli ei mitään uutta auringon alla Suomen lohipolitiikassa!