Lohiportaat

19. loka, 2014

Hallitus on hyväksynyt viimein  muutoksen uudeksi kalastuslaiksi. Eduskunnalle annetaan esitys kalastuslaiksi.

 

Uuden kalastuslain ja lohistrategian on tarkoitus kohentaa heikkoja kalakantoja. Hyvää on se, että nykyisin jo tunnustetaan, että kalakannat voivat huonosti. Hyvää on myös se, että kalastuksen- hoitomaksu yhdistetään yhdeksi kalastuksenhoitomaksuksi. Varsinkin satunnaista vapaa-ajan kalastajaa tämä helpottaa hankkiman kalastuslupansa yhdellä kertaa kesälomansa aikana.

 

Huonoa on ehdottomasti se, että vieläkin hallitsemattoman verkkokalastuksen annetaan jatkua. Verkkojen enimmäismäärää tiputetaan 8 verkkoon. Eli kaksi kaverusta voi pitää edelleen kerralla 16 verkkoa. Sopivasti lupia yhdistelemällä voidaan määrää lisätä.

 

Pahinta on kuitenkin se, ettei lain säädännöllä puututa edelleenkään verkkojen välikokoihin 25-54 mm. Juuri nämä koot tappavat eniten pieniä meritaimenia, meriharjuksia, järvilohia ja taimenia. Tästä ovat raportoineet mm. Riista ja Kalantutkimuslaitos (RKTL) vuosia tutkimusraporteissaan. Kuitenkaan tähän epäkohtaan ei haluta vieläkään puuttua. Eli tilanne on sama kuin ennen uutta kalastuslakia.

 

Silakkalitkalla kalastus muuttuu maksuttomaksi yleiskalastusoikeudeksi. Sen sijaan kelaonginta koettiin niin kalakantoja harventavaksi, että se poistettiin mietinnöstä kalkkiviivoilla. Vetouistelu koettiin sen verran suureksi synniksi vieläkin, että sen lupamääriä ei korjattu. En ole itse sen lajin harrastaja, mutta ymmärrän, että tässä lajissa liikkuu Suomessa suurin rahamäärä. Harrastajat jättävät runsaasti rahaa pienille paikkakunnille. Onko parempi, että uistelijat vievät nekin rahat Ruotsiin, Saksaan ja Norjaan?

 

Vuoden ja sitä vanhemmille lohen ja taimenen poikasille tehdään rasvaeväleikkaus. Meritaimenen tarkoituksellinen pyynti kielletään alueilla, missä ei ole istutettu poikasia. Koskeeko kielto myös siikaverkkoja? Eihän ole mitään järkeä kieltää taimenen kalastusta, jos samaan aikaan siikaverkoilla saadaan tappaa pieniä taimenenpoikasia. Luonnontaimenta pitää suojella, mutta kaikkien pitää osallistua talkoisiin.

 

Ainakaan itse en ole kovin innoissani uudesta kalastuslaista. Tosin se ei vaikuta kovinkaan mullistavasti omaan kalastukseeni. Maksan mielelläni kalastuksenhoitomaksun. En kuitenkaan ymmärrä, että tästäkin asiasta piti tehdä loppumetreillä vaalishow. Jos Antti Rinne olisi ollut aidosti kiinnostunut kalakannoista ja kalastuksesta, niin hän olisi voinut puuttua moneen tärkeämpään asiaan. Ainakin aktiivikalastajien toimesta asia on tuomittu julkisessa mediassa. Jos työtön opiskelija pystyy maksamaan kalastushoitomaksun, niin kyllä sen pystyisi maksamaan eläkeläinenkin. Populismi ei ole kannatettavaa missään muodossa.

 

Kalastuslakikin kertoo aika paljon maamme byrokratiasta. Ministeriöissä väännetään ja käännetään peistä vuosia, muttei saada oikein mitään aikaan.  Mitä todennäköisemmin kalakannat voivat huonosti maassamme vielä uudistuksenkin jälkeen.

27. syys, 2014

Viikolla on kuultu vesivoimasta kahdenlaisia uutisia. Olo on vähän, kuin entisellä pojalla, ei tiedä onko juonut lagtoositonta maitoa vai vahvaa sahtia. Ensin hyvät uutiset. Ministeri Petteri Orpo vie Ylen mukaan vaelluskalat uuden hallituksen punnittavaksi. Hän aikoo vauhdittaa kalateiden rakentamista ja perata vesistöjä vanhoista padoista ja voimaloista. Hyvä, kannatetaan. Tämä tuo ääniä ensi kevään vaaleissa.

Toisaalla uusi ympäristöministeri Sanni Grahn-Laaksonen haluaa purkaa turhaa byrokratiaa ja säätelyä. Hyvä jos tämä tarkoittaa sitä, että ministeri aikoo saada vihdoin vettä Kemijoen lohiportaisiin. Hänellä on ainakin kaikki mahdollisuudet siihen. Onhan Grahn-Laaksonen Kemijoki Oy: n hallintoneuvoston jäsen ja Harri Jaskari Kemijoki Oy:n hallintoneuvoston vpj.

Kuitenkin Iltasanomat nimitti uutta ministeriä Kemijoki Oy.n mannekiiniksi. Hämmennystä on aiheuttanut lausunto, jonka mukaan vesivoimaosaaminen uhkaa kadota Suomesta ja lisärakentaminen on mahdollistettava. Tämä vie paljon ääniä ensi kevään vaaleissa, jos näin tapahtuu.

Kysynkin voiko ympäristöministeri olla luonnon monimuotoisuutta vastaan? Pitääkö uuttaa vesivoimaa rakentaa, jos vanhojenkin patojen kalatiet eivät ole kunnossa? Kemijoki on siitä yksi surullisimmista esimerkeistä. Uudet lohiportaat on rakennettu Eu:n ja valtion rahoituksella. Kalaa ei kuitenkaan nouse portaita pitkin, koska lohiportaissa ei juoksuteta vettä. Hallintoneuvoston jäsenen on oltava tästä tietoinen. Miten valtioneuvoston jäseniltä sujuisi uinti tyhjässä uima-altaassa.

Nyt Kokoomuksella on näytön paikka. Kuunteleeko se aidosti kansalaisia vai onko sen korvat täynnä suo-ojituksista tullutta lietettä. Petteri Orpo on jatkanut lohiporras-asioissa Viile Niinistön viitoittamalla tiellä. Toivottavasti Sanni Grahn-Laaksonen ei vie sitä väärille sivupoluille, niin että lohet saavat edelleen naputtaa päättään Vallitunsaaren  ja muiden lohipatojen sementtiin. Voimalapatojen lupahakemuksia haettaessa on luvattu huolehtia kalateistä.

Kuvassa yksi turha voimalapato Vantaanjoella. Kuva Kenraali Pancho & pojat Pohjoiskalotilla. Sai kuulemma jakaa.

 

26. elo, 2014

 Kemijokeen saatiin uudet komeat lohiportaat. Vielä komeammat ne olisivat, jos niissä olisi vettä. Olisi mukava tietää tämä kesän luvut. Onkohan yhtään kalaa päässyt ylös asti? Samaan aikaan Ruotsissa Orreforsissa lohiporras kuhisee kaloja. Aikamoinen ero.

Jotain sentään tapahtuu Kemijoellakin. Lohiportaan edessä nuotataan lohia nuotalla ylisiirtoa varten. Parhaimmilla kerroilla yhdellä nuottauksella tulee 9 kalaa. Pointtihan on tietysti siinä, että nuottaajien palkan maksaa MMM eli Maa- ja metsätalousministeriö. Jos kalaportaassa juoksuttaisi vettä, niin se menisi voimalayhtiön omistajien palkkapussista. Yksi suur omistajanahan on valtiokin. Helpompi ottaa kalastuskorttivaroista. Tämä on vähän kuin venäläinen kolhoosi. Puitteet on hulppeat, mutta homma ei toimi. Traktori on, mutta kukaan ei käytä sitä. Oliko järkeä rakentaa portaat, jos niiden ei haluta toimivan? Suomalaista lohipolitiikkaa taas kerran parhaimmillaan. Onneksi samaan on totuttu jo vuosikymmenten ajan.

Kuva tietysti Orreforssin kalaportaasta. Heja Sverige.

22. heinä, 2014
Norrforsin kalaportaat, euroopan nykyaikaisimmat?

Linkissä faktaa Norrforsin kalaportaista, mainostavat kalaportaiden olevan Euroopan nykyaikaisimmat. Samalla pääsee seuraamaan kalojen nousua live-kamerasta.

24. kesä, 2014

Eilen 23.6.2014 saimme Petteri Orposta uuden maa- ja metsätalousministerin. Mitä se merkitsee kalastuspolitiikalle? Tuskin ainakaan huonompaa kuin Jari Koskisen aikakaudella. Kuitenkin suhtaudun asiaan neutraalisti. Eivät ne kalastusasiat ennenkään ole merkittävästi parantuneet. Ainoastaan Kalevi Hemilän aikana ne menivät selvästi eteenpäin. Kunpa Sirkka-Liisa Anttila ei veisi heti Orpoa kesäillan valssiin lirkuttaen poistokalastuksesta ja Carl Haglund junttaisi eduskunnan urheilutunnilla RKP:n kalastusteesejä Orpon alitajuntaan.

 

Ainakin Lasse Männistö kirjoitti eilen, että "nyt on oikea mies talossa". Myös Ville Niinistö odottaa parempaa edistystä kalastuslaissa ja ravinnekierrätyksessä.

 

Se ei selvinnyt eilen mediasta, minkä sortin kalastaja ministeri Orpo on? Jossain sanottiin hänen olevan perhokalastajan, jossain verkko-, katiska- ja uistinkalastaja. Toivottavasti näitä kaikkia, niin hänellä olisi tietoa laaja-alaisesti.

 

Mihin kohtiin kalastusasioissa minä haluaisin ministerin puuttuvan.? Tässä mielestäni tärkeimmät kohdat.

-                     Kaikkiin voimalapatoihin pitäisi saada lain voimalla toimivat kalaportaat.

-                     Verkkojen välikoot pois. Ei metsästyspuolellakaan ole villin lännen touhua

                      vaan tarkat säännöt. Tätä suosittelee myös RKTL raporteissaan.

-                     Pienvesien kunnostamiseen määrärahaa.

-                     Poistokalastus pois jokisuilta ja kalaväyliltä (järjetöntä touhua).

-                     Vapakalastuksesta ja turvallisuudesta vesillä on tiedotettava nuorille enemmän.

-                     Vastuullisuutta kalavesillä on lisättävä kaikkien kalastajien keskuudessa.

-                     Suomeen tarvittaisiin kunnollinen Urheilukalastusmuseo.

-                     Kalatalouden Keskusliiton tiedottamiseen pitäisi saada jotain järkeä.

 

Odottelemme siis mielenkiinnolla mitä Orpo saa vuodessa aikaiseksi. Jäämme kuulolle ja seuraamme kirjoituksia mediassa tiiviisti.