20. elo, 2013

Suomi-Ruotsi maaottelu

Mulle on oikeastaan ihan sama miten käy yleisurheilun Suomi-Ruotsi maaottelussa. Sen sijaan maaottelussa kalaportaiden toimivuudessa tulee Suomelle turpiin Ruotsilta oikein olan takaa. Jos siihen ei usko, niin alla olevasta linkistä "Stornorrfors live" voi asian tarkistaa.

Vattenvall mainostaa kalaportaita Euroopan nykyaikaisemmiksi. Tämä voi hyvin pitää paikkansa sillä portaita pitkin nousi viime vuonna 10 640 kalaa. Tänä vuonna oli noussut jo 12 403 kalaa.

Meillä mahtava Kemijoki Oy mainostaa osaavansa kaiken vesivoimasta. Kuitenkin uusista kalaportaista on mennyt kesän aikana vain 1000 kalaa. Mitä se Hagvin Spegelin sanoikaan Kemijoesta?

"Siel missä Kemijoki halkoo Pohjanmaata. Ei lohen paljous moinen saata koskaan laata.

 Sen vuosituhatta on tynnyriä. Ah, kuinka moneen suuhun Herra suopi syötäviä."

 Meidän kalastuspolitiikkamme tuoksahtaa eltaantuneelta kalalta. MMM on tehnyt vääriä ratkaisuja jo vuosikymmeniä. Kalastuksen valvontaa ei ole tarpeeksi, kaloja saa pyydystää pienikokoisilla verkoilla minkä kokoisena vaan ja voimalayhtiöitä ei velvoiteta tekemään toimivia kalaportaita. Tosin parhaatkaan kalaportaat eivät toimi, jos niihin ei juoksuteta tarpeeksi vettä. Kemijoen uudella toimitusjohtajalla Tuomas Timosella on nyt mahdollisuus kiillottaa yrityksen imagoa. Nyt vaan rätti käteen ja jynssäämään. Suomen valtiohan omistaa yhtiöstä valtaosan, joten kaikki mahdollisuus on saada homma toimimaan jos Kemijoki Oy niin haluaa.

Ranskassa on laki, että jokaisessa voimalapadossa on oltava toimivat kalaportaat. Jos niitä ei ole, niin voimalalupia ei uusita.

Jasper Pääkkönen on aivan oikeassa, kun hän sanoi: " Kemijoen sulkeminen ilman toimivaa kalatietä on Suomen suurin ympäristörikos ja niin kauan, kun kalatietä ei rakenneta, rikos on sovittamatta".

Kalaporras on rakennettu ohittamaan ensimmäinen pato, mutta sekään ei toimi vielä kunnolla.

Stornorrforssilla on kaloilla nousua 75 m. Kalatiellä on pituutta 300 m ja portailla pituutta 75 m.

Joten on aivan tuubaa se, ettei portaita muka saada Suomessa toimimaan. Kyllä ne toimivat, jos niin halutaan. Ruotsissa osaajana on Vattenvall.

Katsoin Storrforssenin live kameraa aamulla 5.25. Kaloja oli niin paljon ruudulla, ettei niitä kaikkia pystynyt laskemaan. Arviolta ruudussa oli 25-35 kalaa. On siinä vähän aikaa vielä Timosella kirittävää.

Kalaporras maaottelussa Suomi-Ruotsi tilanne ensimmäisen päivän jälkeen

Suomi 16 - Ruotsi 648

http://fiskevatten.vattenfall.se/fiskvandring-i-stornorrfors

 

 

 

Jaa tämä sivu