9. tammi, 2012

9.1.2012

Huuto.netissä myytiin kanavanvartija Väinö Kivisen vaappu hienoon hintaan 710 €. Vaappu oli hieno ja ostaja oli tunnettu keräilijä. Kuitenkin minulle jäi jotenkin otto olo kaupasta, vaikka en ollut mukana huutamassa tuotetta. Nimittäin pohjahinta oli niin kova, että huutaja joutui huutamaan tuotetta neljä kertaa oman huutonsa yli. Toiseksi korkein tarjous oli 401 €.

 

Minut tunnetaan vapaan hinnoittelun puolesta puhujana. Jos tuote myydään huutokaupassa, pitää se myydä markkinahintaan. Huutokauppa ei ole huutokauppa, jos tuotteen hinta on valmiiksi pureskeltu. Oikea hintakilpailu pitää ostajat valppaana ja he seuraavat tällöin markkinoita tiiviisti. Pohjahinnat vääristävät kilpailua ja luovat paineita hinnoille. Olen seurannut kalastusväline-huutokauppoja aika kauan. Olen istunut kaikki Suomen kalastusvälinehuutokaupat paikan päällä yhtä lukuun ottamatta. Ensimmäinen oli vuonna 1995. Kertoja lienee lähemmäksi kolmekymmentä. Pohjahinnoista on ollut pelkkää harmia. Jos kalastusvälineiden pohjahinnat eivät toimi maailman suurimmassa kalastusvälinehuutokaupassa Yhdysvalloissa, eivät ne toimi piskuisessa Suomessakaan. Tosin ulkomailla pohjahinta alenee, jos huutoja ei tule, tuhansien tuote

myydään 5 dollarin hintaan.

 

Suomen vanhojen kalastusvälineiden Top 10-listalla ei ole yhtään tuotetta, joka olisi myyty pohjahinnalla. Kaikki tuotteet on myyty ilman pohjahintoja Wanhat Wehkeet ja Wieheet Ry:n huutokaupoissa. Mielestäni tästäkin Kivisen vaapusta olisi saattanut saada enemmänkin, jos ostajat olisivat saaneet tutustua tuotteeseen ennen huutoa. Jokainen voi miettiä huutaisiko kallista taulua pelkästään  kuvan perusteella.

 

Muistan vielä hyvin, kun ensimmäinen kanavanvartija Kivisen vaappu myytiin 8-10 vuotta sitten hotelli Lordissa Lönnrothinkadulla.

Henkilökohtaisesti kavahdan huutokaupoissa pohjahintoja. Yleensä jätän silloin kokonaan tarjoamatta. En lähtisi koskaan korottamaan omaa tarjoustani.

 

Onnittelut kuitenkin ostajalle hienosta kohteesta. Ostaja on jo aiemmin saanut huudettua Kivisen metallista ja korkista tehtyjä käsityön mestariteoksia seuramme huutokaupassa.

Jaa tämä sivu