J.V. Snelmann

Luulisi, että kansallisfilosofi J.V.Snellman olisi selvinnyt muovin kirouksesta, koska eli 1800-luvulla. Mutta ei! Hänen sylissään on muovipullo ja kertoo taas kerran ajan hengestä, missä elämme.

On käsittämätöntä miten paljon roskaa ja mikromuovia tulee raketeista. Lumen mukana roska menee mereen tai jää luotoon. Miksi raketit on vielä sallittu ympäristörikos.

Espoo 1.1.2021

Muovipullot

Muovipullot syntyvät liittämällä yhteen öljy- ja kaasumolekyylejä. Muovipelletit puristetaan muotissa muovipulloksi. Luontoon heitetty pullo seilaa puroista jokiin ja meriin. Meressä pullot hajoavat mikromuoviksi. Pienet kalat syövät mikromuoveja, kuten lyhtykalat. Mustekalat syövät lyhtykaloja ja tonnikalat mustekaloja. Kun ihminen syö tonnikalaa siirtyy mikromuovi ihmiseen.
#muovipullo #mikromuovi

Rantajuhli

Kevään alku on rantajuhlien aikaa. Se valitettavasti näkyy heti Helsingin rannoilla. Rannat ja puistot notkuvat muoviroskaa. Kaikki jätetään luontoon periaatteella, että muut korjaavat joskus roskat pois. Miten se ilmastomuutos?

Pienten ojien kautta mikromuovi valuu mereen. Pienet ojat ovat myös kutupuroja kaloille. Ojissa näkee jätteitä mikromuovista lähtien aina muovikasseihin ja ostoskärryihin asti.

Espoo 25.1.2021

Haamuverkot

Haamuverkko on kalanpyydys, joka ei ole kalastajan hallussa ja se jää pitkiksi ajoiksi meriin tai järviin. Haamuverkot pyydystävät kaloja, merilintuja ja delfiinejä ja ne tuhoavat koralliriuttoja. Merissä arvioidaan olevan 640 tonnia haamuverkkoja.
#haamuverkko

Kertakäyttöpakkauksia

Mahdollisimman monesta kertakäyttöpakkauksesta pitäisi päästä eroon. Ketsuppia ei saisi pakata laisinkaan kertakäyttöpakkauksiin. Tämä ikävä näky tapahtui Espoon Suvelassa.

Miksi muovipakkaukset pitää heittää maahan, kun ne voisi laittaa roskikseen.

Espoo 26.1.2021

Muovipussit

Suvilahdessa Helsingissä 21.10.2019 kuvattu muovikassi, joka roikkui puussa. Roskat oli kerätty kyllä muovipussiin, mutta sen jälkeen kiinnitetty puusta roikkumaan. Muovikasseihin kuolee runsaasti lintuja ja pullonkorkit aiheuttavat linnuille suolitukoksia.
#muovipussi #mikromuovi #linnut

Jaa tämä sivu