27. syys, 2014

Viikolla kuultua

Viikolla on kuultu vesivoimasta kahdenlaisia uutisia. Olo on vähän, kuin entisellä pojalla, ei tiedä onko juonut lagtoositonta maitoa vai vahvaa sahtia. Ensin hyvät uutiset. Ministeri Petteri Orpo vie Ylen mukaan vaelluskalat uuden hallituksen punnittavaksi. Hän aikoo vauhdittaa kalateiden rakentamista ja perata vesistöjä vanhoista padoista ja voimaloista. Hyvä, kannatetaan. Tämä tuo ääniä ensi kevään vaaleissa.

Toisaalla uusi ympäristöministeri Sanni Grahn-Laaksonen haluaa purkaa turhaa byrokratiaa ja säätelyä. Hyvä jos tämä tarkoittaa sitä, että ministeri aikoo saada vihdoin vettä Kemijoen lohiportaisiin. Hänellä on ainakin kaikki mahdollisuudet siihen. Onhan Grahn-Laaksonen Kemijoki Oy: n hallintoneuvoston jäsen ja Harri Jaskari Kemijoki Oy:n hallintoneuvoston vpj.

Kuitenkin Iltasanomat nimitti uutta ministeriä Kemijoki Oy.n mannekiiniksi. Hämmennystä on aiheuttanut lausunto, jonka mukaan vesivoimaosaaminen uhkaa kadota Suomesta ja lisärakentaminen on mahdollistettava. Tämä vie paljon ääniä ensi kevään vaaleissa, jos näin tapahtuu.

Kysynkin voiko ympäristöministeri olla luonnon monimuotoisuutta vastaan? Pitääkö uuttaa vesivoimaa rakentaa, jos vanhojenkin patojen kalatiet eivät ole kunnossa? Kemijoki on siitä yksi surullisimmista esimerkeistä. Uudet lohiportaat on rakennettu Eu:n ja valtion rahoituksella. Kalaa ei kuitenkaan nouse portaita pitkin, koska lohiportaissa ei juoksuteta vettä. Hallintoneuvoston jäsenen on oltava tästä tietoinen. Miten valtioneuvoston jäseniltä sujuisi uinti tyhjässä uima-altaassa.

Nyt Kokoomuksella on näytön paikka. Kuunteleeko se aidosti kansalaisia vai onko sen korvat täynnä suo-ojituksista tullutta lietettä. Petteri Orpo on jatkanut lohiporras-asioissa Viile Niinistön viitoittamalla tiellä. Toivottavasti Sanni Grahn-Laaksonen ei vie sitä väärille sivupoluille, niin että lohet saavat edelleen naputtaa päättään Vallitunsaaren  ja muiden lohipatojen sementtiin. Voimalapatojen lupahakemuksia haettaessa on luvattu huolehtia kalateistä.

Kuvassa yksi turha voimalapato Vantaanjoella. Kuva Kenraali Pancho & pojat Pohjoiskalotilla. Sai kuulemma jakaa.